Kyrkoorgeln är mycket unik

Insändare
PUBLICERAD:
Piporna på orgeln i Kristinehamns kyrka ser olika ut. NKP kunde nyligen berätta om orgeln i ett reportage och nu kommer Gunnar Edström med mer kunskap.
Foto: Sandra Österman
I NKP 15/1 finns en artikel om Kristinehamns kyrkas orgel och renoveringen av densamma. Ja, som det står: denna orgel är mycket unik. Den har ett riksintresse. Framstående organister har kommit fjärran ifrån för att spela på orgeln. Byggd av Orgelbyggeri Zetterqvist & son, Örebro, och invigd 1921.

Att orgeln är i original från 1921 ska vi tacka dåvarande organisten Ellen Ullén-Graaf (1909-1982) för. Hon emotsatte sig varje förändring av orgeln. Och det var modigt gjort. Hon orkade stå emot trenden på 1960-70-talen att bygga om s.k. romantiska orglar till barockorglar. Men Ellen ville bevara orgeln intakt. Hennes idol var hennes lärare i orgelspel på musikkonservatoriet och organisten i Gustaf Wasa församling i Stockholm Otto Olsson (1879-1964). Han var sakkunnig när det gällde orgelns byggande och medverkade när orgeln skulle disponeras (bestämma antalet stämmor och vilka) Han var också kontrollant för orgelbygget. Ellen kallade orgeln för Otto Olssons "skötebarn" och ville hedra sin lärare genom att lämna "hans" orgel i ursprungligt skick .Orgeln är stor. Den kan "låta mycket" Den har 43 stämmor med tre manualer och pedal.

Ellen efterträdde musikdirektör Sigfrid Nyrén 1934 på organisttjänsten. Hon blev Kristinehamn trogen under hela sitt liv.

Ellen Ullén-Graaf var född i Kristinehamn och vilar på Kristinehamns Nya kyrkogård.

Gunnar Edström, orgelentusiast, som härmed vill framhålla Ellen Ullén Graafs förtjänst angående den unika orgeln i kyrkan.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.