Hoppa till huvudinnehållet

ÖB utlovar inget regemente i Kristinehamn

Publicerad:
I en intervju med Svenska dagbladet säger ÖB Micael Bydén i klartext att han inte kan utlova något regemente i Kristinehamn under försvarsperioden 2021-2025, vilket riksdagen beslutat om.
I en intervju med Svenska dagbladet säger ÖB Micael Bydén i klartext att han inte kan utlova något regemente i Kristinehamn under försvarsperioden 2021-2025, vilket riksdagen beslutat om. Foto: Jonas Ekströmer/TT

I december kom beskedet att riksdagen fattat beslut om ett nytt artilleriregemente i Kristinehamn. Alla som jobbat för detta i många år kunde andas ut. Men det finns fortfarande frågetecken.

I en artikel i Svenska dagbladet säger Sveriges överbefälhavare, ÖB Micael Bydén att han inte kan utlova sex nya regementen. De två regementen som hänger i luften, enligt intervjun, är Kristinehamn och Sollefteå.

Det är inför rikskonferensen Folk och försvar som ÖB intervjuas i SvD. Under tisdagen ska han hålla ett tal på konferensen som i år är digital.

Intervjun berör försvarets utmaningar och en sådan är de höjda ambitioner som nu finns inom försvarsområdet under den nya försvarsperioden som inleds i år och sträcker sig till och med 2025. Försvaret har fått kraftigt höjda anslag, 27 miljarder kronor, och med det finns krav på att leverera.

- Den här rejäla satsningen innebär en hög ambition och tuffa krav på leverans. För oss är det både välkommet och nödvändigt så det är bara att anta den utmaningen. Det ökade förtroendet ska vi hantera genom att lägga en mycket realistisk och relevant plan för verksamheten, säger han till SvD.

Trots ökningen med 40 procent av anslagen finns farhågor om att försvarsbeslutet, som bland annat innebär att sex nya regementen ska inrättas, är underfinansierat. I Arvidsjaur, Uppsala och Göteborg har Försvarsmakten verksamhet redan. I Sollefteå, Kristinehamn och delvis i Falun och Östersund är det nyetableringar på tidigare nedlagda regementsorter som det handlar om.

Finansiering kommenterar inte ÖB närmare utan hänvisar till att det finns planering och kontroller för detta. Men han är tydlig med att det både har varit och är en strapats att gå i mål med försvarsbeslutet.

– Vi ser positivt på en utökad grundorganisation och kommer att göra allt vad vi kan. Men att sitta här och lova att vi gör det på tidtabell enligt ambitioner och önskemål, där är vi inte just nu, säger han till SvD.

På den konkreta frågan om vilka platser som hänger i luften nämner han Kristinehamn. ÖB svarar i SvD-intervjun:

– Sollefteå är en plats, Kristinehamn är en annan. Vi har lite representation i både Falun och Östersund, men även där måste vi göra ett gediget jobb. Vi kan inte lova innan vi vet att vi kan vara där med relevant verksamhet. Det är inte så att vi håller emot, vi gör vad vi kan – men vi vinkar med flaggan och säger att vi ber att få återkomma.

Nu är beslutet fattat: A9 återuppstår i KristinehamnFörsvarsministern om A9: "Minst 75 militärpersonal och 50 civilanställda"

Artikeltaggar

ArtilleriregementetFörsvarsmaktenKristinehamnMicael BydénPolitik

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.