Efter två mandatperioder som kommunstyrelsens ordförande fick Bjarne Olsson (S) lämna från sig klubban efter valet 2018. Han är sedan dess oppositionsråd i kommunen och inte särskilt imponerad av vad Kristinehamnssamverkan har åstadkommit under sina två första år vid makten.
– Jag tycker inte att det har hänt någonting egentligen. Det tar tid när fem ska samsas, säger han.
Bjarne Olsson dök upp på den lokalpolitiska scenen 2009 när han blev vice ordförande i kulturnämnden. Ett par år tidigare hade han av ren nyfikenhet gått på ett partimöte.
– Men då hade jag tur och blev inte invald till något, säger han med ett skratt.
Det dröjde dock inte innan frågan kom om han inte ville engagera sig i styrelsen och när Eva WennStröm aviserade att hon inte skulle fortsätta efter valet 2010 blev Bjarne partiets kommunalrådskandidat.
Hans politiska bakgrund är gedigen. Han började engagera sig politiskt redan i början av 1970-talet, men intresset har gått i perioder. Mycket beroende på vad han har jobbat som. I Västerås var han kommunanställd och då var det inte direkt lämpligt att engagera sig i kommunpolitiken.
– Men då var jag under en tid ersättare till riksdagen i stället, säger han.
En annan sak som har bidragit till engagemanget har varit att motivationen inte alltid varit den rätta, att andra saker i livet har vägt över.
– Och för mig handlar politik om motivation, säger han.
Ni gjorde ett dåligt val 2018, tappade tio procentenheter och miste fem mandat. Vad har ni gjort för analys? Vad var det som gick snett?
– Ja det var ett riktigt dåligt val. Den analys man kan göra är att det var ett jäkla drev mot oss i sociala medier. Det var också ett allmänt oroligt år i Kristinehamn, med mycket stök på stan. Smällare och bilbränder. Jag tror det var många olika faktorer som spelade in. Folk var emot stadsparken och att Broängens äldreboende försvann.
KTIC?
– Nej, det tror jag inte spelade in då. Beslutet om KTIC togs redan 2013 och vi gjorde ett bättre val 2014 än 2010, så jag tror inte att KTIC påverkade valet 2018.
Bjarne tror att den enskilt största anledningen till valförlusten går att finna i sociala medier. Han nämner olika grupper på Facebook där drevet gick.
– I början försökte jag ge svar på tal genom att lägga fram fakta, men det hjälpte inte. Jag har insett att man inte kan vinna sådana diskussioner, säger han.
Blev det en stor omställning att bli oppositionsråd?
– Ja, verkligen. Det är som att gå från försvarare till anfallare i fotboll. I opposition ska man vara offensiv och ha ett kritiskt öga, opponera sig mot problemen och ställa krav på majoriteten.
"Man kan inte hugga för mycket."
– Samtidigt handlar det om att försöka vara konstruktiv. Man kan inte hugga för mycket eftersom man måste kunna stå för det om man vinner nästa val. Då kan man inte komma och säga att man hade fel.
Hur skulle du beskriva skillnaden mellan att vara kommunalråd och oppositionsråd? Är det lättare att vara oppositionspolitiker?
– Nej det är det definitivt inte. Som kommunalråd har du tillgång till alla tjänstemännen, men som oppositionspolitiker hamnar man lätt utanför. Jag saknar att vara med på beredningar inför kommunstyrelsens arbetsutskott och liknande.
Bjarne saknar de informella kontakterna utanför sammanträdesrummen. Han berättar hur han, Åke Thörnesjö, Björn Johansson och Ulf Torehammar kunde ses för att stämma av läget.
– Vi fick in synpunkter som gjorde att man kunde ta tillbaka ärendet ett varv till innan det kom upp på bordet för beslut.
Han nämner också Sverigedemokraterna som innebär en betydlig skillnad i dag, jämfört med för tio år sedan. I dag är partiet representerat i kommunstyrelsen och nämnder, vilket man inte var då.
– Det konstiga med dem är ju att de går fram utan att behöva göra någonting.
Hur ser du på det politiska samarbetet med Marie Oudin? Har det förändrats sedan ni bytte plats?
– Jag saknar informationen och dialogen. Jag får bara information i undantagsfall. Det är ofta jag får läsa om det i Nya Kristinehamns-Posten i stället för att få informationen öga mot öga. Jag skulle gärna ser mer informell information.
Kristinehamns styrs av en femklöver där Miljöpartiet ingår. Hur ser du på att de bytte sida efter valet?
– Miljöpartiet håller sig ofta kvar vid makten genom att byta sida. Det har vi bland annat sett i Karlstad. Jag kan tycka att det är konstigt att de byter åsikt i frågor som vi var överens om, men där tror jag mycket handlar om att de har bytt personer. De vi jobbade tillsammans med är inte kvar och nya har kommit in.
"En del av det politiska spelet"
– Men att partier byter samarbetspartner är också en del av det politiska spelet. Titta på Hammarö hur politiken kastas om där med olika allianser. Jag tror att vi kommer att få ser mer av det i framtiden. Jag tror att man snarare får se till vad som förenar än skiljer partierna åt.
Jag har följt kommunpolitiken de senaste 20 åren och det känns som om att den har blivit mer polariserad. Håller du med om det? Vad beror det i så fall på?
– Jag kan hålla med om det. Jag tror att mycket beror på vad jag var inne på tidigare, att vi har tappat den informella dialogen. Jag saknar den formen av diskussioner. I stället sitter vi var och en på vår kammare med stängd dörr.
– Som oppositionspolitiker är det lite ångest i att känna sig bakbunden och man tycker att majoriteten fokuserar på helt fel saker. Jag tror att Marie (Oudin) kommer att känna igen sig i samma beskrivning om du frågar henne.
Du är en flitig användare av sociala medier. Är det ett viktigt politiskt redskap för dig?
– Ja det tycker jag att det är, men samtidigt gäller det att vara försiktig. Som jag var inne på tidigare finns det grupper man som politiker gör klokast i att hålla sig borta från.
Vad tycker du om digitala möten?
– Jäkligt tråkiga. Man sitter hemma och jobbar. Jag saknar pratet vid kaffet eller vid maten. Det ger så mycket mer än själva mötet. Samtidigt får vi nog vara beredda på att de digitala mötena är här för att stanna. Jag tror aldrig att vi kommer att gå tillbaka till vad som var tidigare helt och hållet. Varför ska man sätta sig i bilen i två timmar enkel väg för ett möte som är avklarat på tre timmar?
Vilka tre politiska beslut anser du ha varit viktigast hittills under mandatperioden?
– Oj, jag kommer inte på någonting. Det har ju inte hänt något än under mandatperioden. De beslut som har tagits är sådant som vi påbörjade under vår tid vid makten. Det tar tid när fem partier ska samsas om förslagen.
Till slut kommer Bjarne fram till att de budgetbesparingar som Kristinehamnssamverkan har fattat, främst för skolan, är av betydelse.
– De tar bort många av de satsningar vi har genomfört för skolan, konstaterar han.
Ett nyligen presenterat förslag från majoriteten lyfter han också fram, även om något beslut ännu inte är fattat:
– Jag tror att den omorganisation av förvaltningar som man ska utreda kan bli riktigt bra. Jag gillar tanken.
Vad förväntar du dig av de två kommande åren, vilka frågor bör prioriteras?
– Personligen vill jag ha en tätare dialog med majoriteten, men ska man se till de stora frågorna som berör många är det främst skolresultaten och ungdomsarbetslösheten vi måste ta tag i. Det är frågor som delvis hänger ihop. Ungdomsarbetslösheten var på väg ner och nu har den ökat igen. Vissa menar att det beror på corona, men då skulle vi se samma utveckling i andra kommuner och det gör vi inte. Varför har ungdomsarbetslösheten ökat mer i Kristinehamn?
– Jag tror också att vi behöver bli bättre på att arbeta med barnkonventionen. Vi ser att det fuskades med den kring Moxie.
Bjarne Olsson hoppas också att idrotten ska få de hallar den förtjänar. Han nämner både gymnastiksällskapet och curlingklubben som han anser bör prioriteras.
– För att inte tala om enduron, avslutar han.
Jane Larsson: "Centerpartiet står för vad vi lovar"Eric Hesselius (L): "Jag har alltid haft ett samhällsintresse"Marie Oudin: "Ge de unga som vill engagera sig chansen"