Hoppa till huvudinnehållet

Så blir ditt nyårslöfte en hälsosam rutin

Publicerad:
Hade du som nyårslöfte att börja träna? Då är du inte ensam.
Hade du som nyårslöfte att börja träna? Då är du inte ensam.

Nyåret kommer med löften om tyngre lyft, längre löprundor och färre chokladkartonger till fredagsmyset. Men hur ska man tänka för att klara av att hålla sina ambitiösa nyårslöften och nå en långsiktig livsstilsförändring?

– Man ska vara snäll mot sig själv och glädjas åt delmålen, säger Sarah Mossfeldt Häll, personlig tränare och kostrådgivare.

Hon driver träningsstudion Health by Häll sedan ett par år tillbaka och är välbekant med fenomenet träning som nyårslöfte.

– Man märker att det är många som är väldigt fokuserade på att göra en nystart den 1 januari. Det blir väldigt konkret och det är bra. Man lägger det gamla bakom sig, säger hon.

Men det finns risker med att gå ut och köra stenhårt på nyårsdagen. Det kan bli tuffare att ta sig ut den 2 och 3 januari, eller när vardagen kommer ikapp.

– Man ska inte slå på för stort. Man ska börja i det lilla, varje förändring kan leda till något positivt. Att gå ut och gå 20 minuter per dag är inte övermäktigt men kan leda till stora hälsovinster. Man behöver sätta ett mål. Det får gärna vara lite kittlande men ska vara nåbart också, säger Sarah Mossfeldt Häll.

Sarah Mossfeldt Häll slår ett slag för realistiska mål.
Sarah Mossfeldt Häll slår ett slag för realistiska mål. Foto: Ingrid Ramberg

Det är viktigt att inte sätta för ambitiösa mål, eller att jobba med en för snäv tidsplan.

– Man ska vara realistisk. Du kanske inte tar dig dit på en vecka eller ens ett halvår, men man ska ha en plan oavsett om det handlar om att springa långt eller lyfta tungt.

Fördelen med att träna på egen hand är att man blir sin egen chef. Nackdelen kan vara att det blir för lätt att hitta ursäkter. Med en personlig tränare är det någon annan som gör planen, det enda man behöver göra själv är att rita in tiden i almanackan och dyka upp på avtalad tid, säger Sarah Mossfeldt Häll.

– För då blir det av!

Somliga har funderat på att börja träna eller förändra sin livsstil länge. Andra får kanske en olustig aha-upplevelse när man åker till återvinningsstationen i mellandagarna och upptäcker hur mycket choklad som faktiskt konsumerats under jul och nyår.

– Det kan ju innebära att man får en kickstart, men dåligt samvete är inget bra driv i förlängningen. Det gäller att man ser hälsofördelarna och tycker att det är roligt med träning, säger hon.

"Sänk tempot och njut

Fredrik Sundberg från Kristinehamn multisport brukar vara med och hålla i löpargrupper. Multisportarna märker sällan av någon "nyårseffekt". Kanske beror det på att folk med begränsad träningsbakgrund generellt drar sig för att rivstarta året med att direkt anmäla sig till en löpargrupp, funderar Fredrik.

– Det är viktigt att ha ett mål, men många är lite för ambitiösa när de sätter sina mål. Sänk ribban och var bara lite bättre än du var förra året så är du på väg åt rätt håll, säger han.

Om man inte orkar springa fyra kilometer så kan man börja med att gå tre kilometer och jogga en kilometer istället. I slutet av året klarar man kanske att springa hela rundan?

– Många löpare man möter ser så trötta ut. Sänk tempot och njut. Träning måste få ta tid. Man ska ha tålamod.

Han tycker inte att man ska vara för noga med att sätta etiketten "träning" på allt det som innebär att man faktiskt är i rörelse och får upp pulsen en smula.

Kristinehamns multisports Fredrik Sundberg (i mitten) tycker att många ovana löpare springer för snabbt. Saktar man ner tar man sig längre, tipsar han.
Kristinehamns multisports Fredrik Sundberg (i mitten) tycker att många ovana löpare springer för snabbt. Saktar man ner tar man sig längre, tipsar han. Foto: Oscar Gustavsson

– Det kan handla om att göra andra val i vardagen. Du tar trapporna istället för att åka hiss, tvättar bilen för hand eller cyklar till jobbet.

Fredrik Sundberg tycker att man som nybörjare ska släppa prestigen och inte fundera för mycket på hur man egentligen "springer snyggt".

– Glöm allt det där med hur man ska landa på framfoten och så vidare... Det viktigaste är att ta sig framåt.

För den som däremot har sprungit ett tag och känner sig redo för nästa steg tipsar Fredrik Sundberg gärna om backyard ultra. Ett ypperligt sätt att testa och tänja gränser, säger han.

– Man ska springa 6,7 kilometer på en timme. Då behöver man inte röra sig fortare än så. En del säger i förväg att de ska springa två-tre varv, drygt 20 kilometer, men hänger sen med på sjätte-sjunde varvet. Då klarar många mycket mer än de hade trott.

Artikeltaggar

Fredrik SundbergGymKristinehamnLöpningMotion och hälsaNyårSarah Mossfeldt HällSportVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.