Årskrönika: Sportåret då det mesta blev inställt

Publicerad:

2020 har varit ett annorlunda år för NKP:s sportreportrar. Jag har under mina 20 år på tidningen aldrig haft så lite att bevaka. Anledningen är väl uppenbar.

Återsamling vid Skoglöfs bil efter drygt nio mils mountainbikecykling.
Återsamling vid Skoglöfs bil efter drygt nio mils mountainbikecykling. Foto: Ida Oscarsson

Anledningen till stiltjen kan sammanfattas med ett enda ord: inställt. Sweden Iron Trail Marathon, Serieterrängen, Harsprånget, Klasskampen, SM i distansridning och Jordgubbslunken med flera gick det ödet till mötes. Förstås på grund av coronapandemin. De riktigt stora arrangörerna, landets största, var dock uppfinningsrika. Det gick att göra Hemmavasan i såväl cykling som löpning. I Kristinehamn samlades drygt 30 mountainbikeåkare vid Skoglöfs bil och gjorde "Cykelvasan".

Tränaren Andreas Jonasson och sportgruppens Magnus Andersson efter att slutsignalen förkunnat att IFK Ölme åker ur division 3.
Tränaren Andreas Jonasson och sportgruppens Magnus Andersson efter att slutsignalen förkunnat att IFK Ölme åker ur division 3. Foto: Oscar Gustavsson

I mars avbröts alla seniorserier och många serier spelades därför aldrig klart. Den stora vinnaren på lokal nivå var Kristinehamns innebandyförenings herrlag, vars kval ställdes in och laget flyttades upp i division 2. Så högt har inte laget legat på många säsonger. Senare fick damlaget en friplats i division 1. Båda lagen ser ut att få kämpa för att hänga kvar. I alla fall herrarna. Om serien nu spelas färdigt. Coronan gjorde att halva fotbollssäsongen försvann. Lagen fick träna, men inte spela matcher förrän i slutet av juli. Det blev därmed enkelserier för Kristinehamnslagen. Ölme åkte ur division 3 trots 39 mål på 14 matcher, kvalmatcherna inräknade, och det är således ganska enkelt att räkna ut i vilken planände det brast. Och Ölme kommer med stor sannolikhet inte att få ihop ett lag till nästa säsong. Vårt högst placerade herrlag blir då IFK i division 5, sjunde högsta divisionen och så långt ner i systemet kan aldrig vårt "bästa" lag ha legat.

På damsidan ligger vi i lägsta serien, med nystartade IFK i division 4. Sett till bredden har det glesats ur. Bäckhammar, Björneborg och Villastaden dam kastade in handduken, alla på grund av spelarbrist. Men det känns som att antalet barn och ungdomar som spelar fotboll verkar öka. I Kristinehamns hockeyteam, Kristinehamns innebandyförening och IFK handboll har det helt klart pekat uppåt. Mycket glädjande. Men risken finns förstås att många slutar om idrottshallarna blir stängda länge.

Antalet barn och ungdomar som spelar innebandy, fotboll, ishockey och handboll ökar.
Antalet barn och ungdomar som spelar innebandy, fotboll, ishockey och handboll ökar. Foto: Oscar Gustavsson

Vinterseniorlagen kunde komma igång med sina premiärer som planerat, men sedan kom andra vågen av coronan och allt pausades. Kristinehamns hockeyteam har bara spelat en match. De senaste månaderna har det varit hattigt. Först kom att spelare födda 2004 och tidigare inte skulle få träna med sina lag. I mitten av december hävdes detta, fast begränsningarna var så stora och många att merparten av lagen inte verkade tycka att det var nån idé att dra igång. Att julen närmade spelade kanske in. Sedan kom besked om att alla kommunala idrottshallar skulle stängas. Hallarna är ändå stängda så här års, men öppnar igen tidigast den 25 januari. Kristinehamn har inget lag på hög nivå, inte i år och inte den här säsongen heller. Bordtennisföreningen herrlag hade chansen, men valde att tacka nej till en friplats i Superettan. Ekonomin angavs som ett skäl.

Jonatan Hugemark klar med Vansbrosimmet. Det var sedan i Vätternrundan som tidsschemat sprack.
Jonatan Hugemark klar med Vansbrosimmet. Det var sedan i Vätternrundan som tidsschemat sprack. Foto: Hedvig Gustafsson

Men även ett sånt här år fanns det sånt som livade upp. Årets projekt måste vara triathleten Jonatan Hugemarks försök att bli den första att göra en Svensk klassiker under en och samma dag, med bil som transportmedel mellan loppen. Han lyckades inte, men bara att ge sig i kast med en sån sak förtjänar en applåd.

Hål 16 var ett av hålen som Carolina Lundberg slog till på.
Hål 16 var ett av hålen som Carolina Lundberg slog till på. Foto: Privat

Carolina Lundberg slog hole in one två veckor i rad och om Carolina slår till ytterligare en gång lär hon bli den första med tre drömslag på Kristinehamns golfbana. KHT stod för en värvningsbomb när det meddelades att Fredrik Höggren skulle återvända till moderföreningen efter smått otroliga 835 matcher i näst högsta serien med BIK Karlskoga. Han är den som spelat överlägset flest allsvenska ishockeymatcher. Men som tidigare skrivits har det bara blivit en match hittills för KHT, och för "Högga". Och det var inte många som fick se hans återkomst, då bara 50 personer fick tas in.

Josef Snellman förbättrade sitt eget Kristinehamnsrekord i maraton med flera minuter.
Josef Snellman förbättrade sitt eget Kristinehamnsrekord i maraton med flera minuter. Foto: Ida Oscarsson

Det hände också en del glädjande på lite högre nivå. Sara Kristoffersson valdes in i svensk innebandys Hall Of Fame och Josef Snellman satte i det hastigt ihopsatta Drevsta marathon nytt Kristinehamnsrekord med tiden 2.35.41. Tommie Svärd blev svensk mästare i crosskartens X-tremeklass och svensk mästare blev också Kristinehamns frisbeeklubbs Elina Rydberg. För en vecka sedan slogs det fast att hästen Last Reference, ägd av Madeleine Wittgren, var Sveriges vinstrikaste galopphäst 2020.

En som också utmärkt sig är 18-årige Joel Kiirikki, som sedan november har spelat eller varit extraspelare i nästan samtliga BIK Karlskogas matcher. Degerfors ska nästa år spela i Allsvenskan för första gången sedan 1997 och Tufve Östlund liksom Ferhad Ayaz kommer att ingå i truppen. Det blir förmodligen inte lätt för 19-åringen Östlund att få speltid i ett DIF som redan har förstärkt med tre spelare och som säkert kommer att fortsätta förstärka de närmaste månaderna framöver. Ayaz förnyade kontrakt blev klart under måndagen. José Segura Bonillas kontrakt har gått ut men även han kan bli kvar.

Det är mycket siffror i sportens värld och här kommer några sådana. 400 poäng passerade innebandyspelaren Angelika Fallquist. 60 frivilliga har Kristinehamns orienteringsklubb när snö ska sprutas. 52 Vätternrundan har Nils Dåverhög nu cyklat, detta speciella år trampade han på hemmaplan. 38 somrar som ledare för KFUM:s idrottsskola har Annli Carlsson gjort och nu får det räcka. 20 år sedan var det som Kristinehamns curlingclub hade ett lag i division 2, men spelet ligger just nu på is som så mycket annat.

I mitten av december öppnade padelhallen vid Kristinehamn arena.
I mitten av december öppnade padelhallen vid Kristinehamn arena. Foto: Oscar Gustavsson

Som årets idrotter i Kristinehamn utnämner jag frisbeegolf och padel. Var och varannan jag känner håller nu på med någon eller båda av dessa. Frisbees viner i luften vid Björkvallen och inte ens rådande kvällsmörker stoppar vissa. Dessa nyttjar det ljus som elljusspåret skänker terrängen. Björneborg har en bana på gång och vi får se om det blir en flygande start där. Padel är verkligen inne, i världen, i Sverige och i Kristinehamn. Nyligen öppnade fem banor vid Kristinehamn arena, där Sannabadet åter slog upp portarna i oktober efter en "evighetslång" renovering. Beträffande padel så har en intressent planer på utomhusbanor och ryktet säger att tennisklubben är lite suget på att bygga.

Så fort vädret bara tillåter så sprutas det konstsnö vid Hultet.
Så fort vädret bara tillåter så sprutas det konstsnö vid Hultet. Foto: Sandra Österman

Kristinehamns stora idrottsprojekt de senaste åren har varit konstsnön vid Hultet och gymnastiksällskapets kamp för en specialhall. Båda projekten har haft framgång och motgång under året. Orienteringsklubben står redo att spruta men det har hittills inte varit någon sammanhängande kyla. Så fort det är minusgrader trycker KOK på knappen, som Benny Fredlund sagt och det är ingen överdrift. Enstaka dagar har det gått att använda det prioriterade skidlekiset. Då har det myllrat av barn med föräldrar och det visar på ett stort uppdämt behov. Gymnastiksällskapet har fortfarande ingen hall men fick nyligen ett välkommet besked från Allmänna arvsfonden om maxbeloppet fem miljoner kronor. Inte fem kronor som undertecknad lyckades skriva i en mening. Men ytterligare 20 miljoner måste till och den styrande majoriteten har inte lovat något. Fortsättning följer.

Något annat som saknas i Kristinehamn är en endurobana. Det hörs att intresset växer. Det är helt klart ett underbetyg för kommunen att det efter flera decenniers diskussioner fortfarande inte finns en bana. Jag unnar åkarna en sådan. Att det i brist på en sådan åks härs och tvärs är inte okej. Det är ju olagligt.

Artikeltaggar

ÅrskrönikaKrönikorSport

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare