Hoppa till huvudinnehållet

Socialdemokrater kräver satsning för arbetslösa

Publicerad:
Kommunen ihop med Arbetsförmedlingen måste göra mer för att motverka den höga arbetslösheten menar Socialdemokraterna som lagt en motion i ämnet.
Kommunen ihop med Arbetsförmedlingen måste göra mer för att motverka den höga arbetslösheten menar Socialdemokraterna som lagt en motion i ämnet. Foto: YVONNE ÅSELL / SvD / TT

Socialdemokraterna anser att Kristinehamnssamverkan inte gör tillräckligt för att stötta dem som idag står utan arbete. Därför har partiet lagt en motion om att ge socialnämnden i uppdrag att ta fram ett särskilt paket av insatser mot arbetslöshet bland unga och nyanlända. Detta vill man ska ske i samarbete med Arbetsförmedlingen och andra aktörer.

Kristinehamn brottas med hög arbetslöshet och har så gjort länge i olika omgångar. Socialdemokraterna noterar i sin motion att ökningen det senaste året ligger på sex procentenheter.

– Nu är det 18 procent som går utan jobb och det är den högsta siffran i länet. Bland utrikesfödda är 34 procent arbetslösa, står det i motionen.

Partiets företrädare menar att det finns en stor risk för att många av de här kommer att bli långtidsarbetslösa. Vilket inte är bra varken för den enskilde eller för kommunen.

– Detta medför bland annat ökade kostnader för socialtjänsten i form av försörjningsstöd, skriver Socialdemokraterna.

Långsiktigt handlar det om att skapa tillväxt i kommunen och att öka efterfrågan på arbetskraft, menar partiet.

– På kort sikt krävs omedelbara och kraftfulla insatser för unga och nyanlända. I samarbete med Arbetsförmedlingen och andra aktörer måste kommunen ta fram åtgärder som riktar sig till grupper som riskerar att bli arbetslösa under lång tid, skriver man.

Det kan handla om utbildning, praktikplatser samt riktade projekt som syftar till att minska arbetslösheten, enligt Socialdemokraterna, som även lyfter fram sommarjobb för unga och nyanlända som ett sätt att få arbetslivserfarenhet. Man ser gärna liknande insatser som projekten Kom i jobb och Match 2 job.

Motionen kommer behandlas på kommunfullmäktige.

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenKommunfullmäktigeKristinehamnKristinehamnssamverkanPolitikSocialdemokraternaSocialnämnder

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.