Psykisk ohälsa är ett stort samhällsproblem, inte minst runt jul och nyår då statistik visar att många väljer att begå självmord.
Daniel Lönn från Kristinehamn arbetar sedan två år som volontär för organisationen Suicide Zero.
– Slå en signal, hälsa på grannarna. Alla vill känna sig sedda och omtyckta, säger han.
Suicide Zero är en ideell organisation som arbetar för att öka kunskapen om och arbeta preventivt för att förhindra självmord.
När Daniel Lönn för några år sedan höll på att utbilda sig till behandlingsassistent började han läsa på om och intressera sig för psykisk ohälsa.
– Då läste jag mycket om framförallt självmord bland unga killar. Det begås ungefär 1 600 självmord om året och 70 procent av dem är män. På den vägen är det. Jag kände att det här får vi ta tag i, det var dags att göra någonting, säger han.
För bara ett par år sedan fanns det endast fyra volontärer i Värmland. Idag finns det 27, varav två i Kristinehamn, och man behöver bli ännu fler, säger Daniel Lönn. Han tipsar om att man kan söka sig till Suicide Zeros webbplats för att läsa mer om vad organisationen gör. Att engagera sig är helt kravlöst, säger Daniel:
– Det viktiga är att slå hål på machomyten.
Vad innebär det?
– Vi killar har lite svårt att prata om hur vi mår. Man ska borsta av sig gruset och bita ihop och inte visa vad man känner. Till slut kan bägaren rinna över. Det där är särskilt tydligt i tonåren och puberteten, säger han.
Daniel säger att det är för tidigt att säga hur den pågående pandemin har påverkat den psykiska ohälsan i samhället, men att riskerna ökar i takt med arbetslöshet, permitteringar och ofrivillig isolering.
– Problemet har nog varken blivit större eller mindre, men det är bra att man pratar om det. Det är också bra att fler har blivit medveten om de stödlinjer som finns och att de som mår dåligt hör av sig, säger han.
Ett vanligt coronafritt år försöker organisationens volontärer synas mycket ute, till exempel i julhandeln.
Vad får ni för reaktioner?
– Det är väldigt mycket positiv respons. Folk kommer fram och skänker pengar och vill prata. De kan öppna upp sig väldigt mycket och många känner ju någon som har begått självmord. Det kan vara en vän eller en vän till en vän.
Har du själv erfarenheter av detta?
– Ja, jag har haft vänner som tagit livet av sig. Och det har alltid varit killar. Men tyvärr pratades det väldigt tyst om det då, på den tiden. Det är väldigt mycket stigma kring detta.
I en krönika som Daniel skrivit beskriver han den nuvarande situationen med orden: "Det finns inget vaccin mot ensamhet". Och inför storhelgerna manar han till eftertanke. Kanske känner man någon som är i extra stort behov av en vänlig hälsning, närvaro och omtanke?
Daniel Lönn säger att psykisk ohälsa ofta kan komma smygande, och att man som vän och medmänniska bör vara uppmärksam på om någon förändrar sitt beteende och börjar dra sig undan.
– Det kan se bra ut på ytan ibland, men drabbas man av tillräckligt många nederlag och motgångar kan psykisk ohälsa drabba vem som helst. Man är inte mer än människa, säger Daniel Lönn.