Hoppa till huvudinnehållet

Ingen microcatering – men krog får utökad serveringstid

Publicerad:
The Pub får tillstånd för utökad serveringstid. Arkivbild.
The Pub får tillstånd för utökad serveringstid. Arkivbild. Foto: Magnus Carlsson

På majoritets initiativ har det utretts om restauranger ska få möjlighet att leverera alkohol hem till kunder, så kallad microcatering, men så blir inte fallet. Däremot beviljas The Pub utökad serveringstid.

Socialnämnden ställde fråga om restauranger i Kristinehamn har möjlighet att leverera alkohol hem till kunder och där servera drycken.

– Vi bad förvaltningen utreda den här frågan. Delvis för att frågan lyfts av krögare i Kristinehamn men också för att det är något andra kommuner nu har infört, säger socialnämndens ordförande Eric Hesselius (L).

– Men enligt förvaltningens utredning visar allt på att det inte är lagligt och då ska vi naturligtvis inte införa det i Kristinehamn.

Däremot får frågan ligga kvar i väntan på dom från någon förvaltningsrätt.

– Då får vi ta ett omtag. Men i dagsläget är det helt enkelt inte lagligt men då har vi i alla fall lyft frågan och testat den, säger Eric Hesselius.

Under socialnämndens sammanträde i onsdags beviljades även The Pubs ansökan om utsträckt serveringstid. Krogen hade ansökt om att förlänga serveringstiden från 01.00 till 02.00 fredagar, lördagar samt dag före röd dag.

Socialförvaltningen föreslog att The Pubs ansökan skulle avslås, men socialnämnden valde att bevilja ansökan.

– De får tillstånd att ha öppet till klockan två, men det förutsätter naturligtvis att alla regler följs. Men nämnden såg inte någon anledning att säga nej till det och det har inte kommit in några klagomål till nämnden heller, säger Eric Hesselius.

Under sammanträdet togs även förlängningen av idéburen verksamhet mellan socialförvaltningen och Värme och vila upp. Under 2020 har parterna ingått en ny överenskommelse som sträcker sig över ett år med möjlighet till ytterligare ett års förlängning.

Eric Hesselius (L) är socialnämndens ordförande.
Eric Hesselius (L) är socialnämndens ordförande. Foto: Magnus Carlsson

Överenskommelsen innebär att kommunen bidrar med handledning till personal, volontärer och styrelsemedlemmar vid ett tillfälle i månaden motsvarande 20 timmar mer år. Värme och vila kan samarbeta med andra offentliga och privata aktörer, men personer som är folkbokförda i Kristinehamn ska prioriterad för plats på härbärget.

Det ekonomiska läget för socialnämnden ser fortsatt mörkt ut även om prognosen visar en liten förbättring, men det är ännu osäkert.

– Det är med en väldig osäkerhet. Det är en del fakturor för placeringar som är väldigt kostsamma som kan komma in sent. Så det ser lite bättre ut, men det är med stor osäkerhet, säger Eric Hesselius.

Artikeltaggar

Eric HesseliusKristinehamnPolitikSocialförvaltningenSocialnämnderThe Pub 27Värme och vila

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.