De bygger scener från sagor på trappan: "Bästa betyget när barnfamiljer stannar"

Publicerad:
Marie-Louise Englund och hennes man Peter pyntar trappen med sagofigurer runt första advent varje år. I år föll valet på Pippi Långstrump, eftersom den folkkära karaktären fyller 75 år just i år. Foto: Sandra Österman

För runt 15 år sedan byggde Marie-Louise och Peter Englund för första gången upp en liten sagovärld på trappen lagom till jul. Det visade sig bli en årlig tradition.

2018 var det Nils Karlsson pyssling, 2019 Emil i Lönneberga och 2020 står Pippi Långstrump och blickar ut från villan på Rådmansgatan i Kristinehamn.

Marie-Louise och Peter Englund flyttade in i villan 1986. Då var det ett tvåfamiljshus med en dörr på varje sida av trappen. När de några år senare gjorde om villan till sin egen blev det ett utrymme på höger sida av trappen.

– Jag tror att de började med att vi dekorerade med blommor och sådant. Det har alltid varit viktigt hur entrén ser ut, men är det ju lite som en plattform, där vi kan visa upp någonting. Vi började lite smått och sen har det bara eskalerat, säger Marie-Louise Englund.

Herr Nilsson är självklart med.
Herr Nilsson är självklart med. Foto: Sandra Österman

Karaktärerna som intar platsen kommer alltid från barnböcker, och oftast från Astrid Lindgren.

– Hon är lite husgud här, säger Marie-Louise Englund.

Det är en del planering och ibland införskaffande av material, eller tillverkning innan allt är på plats.

– Idéerna föds här, säger Marie-Louise Englund och knackar sig i huvudet.

– Sen spånas det fram, har vi grejer till det eller ska vi börja leta? Vi är samlare bägge två så vi har väldigt mycket som vi kan plocka fram.

Sedan hjälps de åt att bygga i ordning trappen.

– Peter är den som skruvar mest, säger Marie-Louise Englund.

– Det är verkligen ett teamwork. Jag skulle inte klara det utan Peter. Vi drar vårt strå till stacken bägge två och tycker verkligen om det.

För två år sedan byggdes Nils Karlsson pysslings värld upp.
För två år sedan byggdes Nils Karlsson pysslings värld upp. Foto: Sandra Österman

Har de inte det de behöver letar de grejer på bland annat loppis och på Tradera. En del tillverkar de även själva. Bland annat Lilla gubben i trä som Pippi håller över huvudet.

Att valet föll på Pippi Långstrump i år var ingen tillfällighet.

– Det är ju 75-årsjubileum för Pippi så det var ingen tvekan. Och jag ville verkligen visa hennes styrka, säger Marie-Louise Englund.

Pippi har varit med en gång tidigare.

– Men då stod hon vid en gran. I år ville jag ha den styrka hon verkligen besitter på alla sätt, säger Marie-Louise Englund.

– Rädda barnen har ju Flickor på flykt, Pippi of today, det stämmer med mycket i år.

Lilla gubben har paret tillverkat själva.
Lilla gubben har paret tillverkat själva. Foto: Sandra Österman

Sagofigurerna på trappan uppskattas av de närboende.

– Ja, och jag har hört att några nästan tippar vad det ska bli och funderar innan. Det är jättekul, säger Marie-Louise Englund.

– Det bästa betyget är när barnfamiljer stannar länge och tittar och pekar. Men tyvärr blir en del lite generade när de ser att man ser dem, men det är ju för dem vi gör det!

Kajsa Kavat prydde trappan 2017.
Kajsa Kavat prydde trappan 2017. Foto: Sandra Österman
2019 var det Emil i varggropen som byggdes upp, 2014-2015 stod Saltkråkan på plats. Hon fick stå kvar och ändrade utseende beroende på årstid. Under sommaren hade hon sommarklänning och flytväst. 2016 trampade Ronja Rövardotter ner i Rumpnissarnas håla.
2019 var det Emil i varggropen som byggdes upp, 2014-2015 stod Saltkråkan på plats. Hon fick stå kvar och ändrade utseende beroende på årstid. Under sommaren hade hon sommarklänning och flytväst. 2016 trampade Ronja Rövardotter ner i Rumpnissarnas håla. Foto: Marie-Louise Englund

Artikeltaggar

Astrid LindgrenJulKristinehamnNyheterPippi Långstrump

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare