Hoppa till huvudinnehållet

Nu är beslutet fattat: A9 återuppstår i Kristinehamn

Publicerad:
Både Marie Oudin (M) och Daniel Bäckström (C) är nöjda med tisdagens försvarsbeslut.
Både Marie Oudin (M) och Daniel Bäckström (C) är nöjda med tisdagens försvarsbeslut.

Strax efter klockan elva på tisdagen fattade riksdagen beslut i försvarsfrågan. Ett beslut som innebär att A9 kommer att återuppstå i Kristinehamn.

– Vi fick beskedet tidigare i år, men nu är beslutet formellt fattat. Det betyder att vi slipper stå på tå och vänta. Nu kan vi börja förbereda inför återetableringen, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin (M).

Även om hon inte är lika sprudlande glad i dag som när beskedet att regeringen hade kommit överens med samarbetspartierna tidigare i år är det ett nöjt kommunalråd. Det är mycket arbete som ligger bakom att få till en återetablering och nu är det dags att gå in i nästa fas.

– Nu har vi två saker att jobba med. Det första är att vara ett stöd till Fortifikationsverket som ska identifiera platsen för regementet, säger Marie Oudin.

Ingen självklarhet

Att det blir en återetablering på Presterud är ingen självklarhet. Mycket av infrastrukturen finns kvar sedan tidigare, men samtidigt har det gamla garnisonsområdet blivit en integrerad del av staden.

– Därför tittar man på alternativa lokaliseringar. Jag vet att de har tittat på Harberget, men också någonstans mellan energibolaget och Björkvallen, säger Marie Oudin.

En anledning till att man undersöker olika alternativ är att försvaret vill komma närmare riksväg 26 för att slippa köra genom stan.

– Det andra vi ska jobba med är att få en kontaktperson på försvaret att arbeta med när platsen väl är bestämd, säger Marie Oudin.

Parallellt med det arbetet gäller det också att förbereda civilsamhället på försvarets återetablering. Det handlar bland annat om bostäder, skola och annan barnomsorg.

Tisdagens beslut föregicks av en debatt i riksdagen under måndagen. En av dem som var flitig i debatten är den värmländske riksdagsmannen Daniel Bäckström (C), partiets talesperson i försvarsfrågor och i allra högsta grad involverad i förarbetet.

– Det blev en lång debatt. Vi började redan på förmiddagen och det blev nästan kväll innan vi var klara, men det var bara roligt. I en så lång debatt gäller det att hålla positionerna, säger han.

Daniel Bäckström lyfter fram det historiska i att få vara med och fatta beslut om en återetablering på sex orter.

– Det känns stort att få vara med om ett sådant beslut, säger han.

Hur upplevde du debatten?

– Jag tycker att det trots allt fanns en stor samstämmighet.

Daniel Bäckström säger att det finns en uppgörelse fram till 2025 och därom råder ingen oenighet. Det är vad som kommer att hända därefter som kan bli föremål för diskussion.

– Det kommer att bli en del utmaningar för att lösa försvarsfrågan fram till 2030, men det tar vi steg för steg. Jag tror att vi löser det också, säger Daniel Bäckström.

Han är också nöjd med att man fattat beslut om civilförsvaret, något som kommer att påverka kommunerna.

Beträffande hur många arbetstillfällen en återetablering i Kristinehamn kan komma att ge vill inte Daniel Bäckström spekulera i:

– Försvarsministern nämnde en numerär, men jag känner att det är upp till försvarsmakten att redovisa exakt hur många tjänster det handlar om.

Precis som Marie Oudin säger han att det är samma sak i fråga om var regementet ska byggas.

– Men det strategiskt viktiga här i dag är att vi får en plattform i Kristinehamn. Det är en plattform som kan utvecklas i framtiden och det är mycket viktigt för försvaret i Värmland, säger han.

Hur känns det att beslutet är taget?

– Dä känns gôtt, svarar Daniel Bäckström på sin allra bredaste värmländska.

Försvarsministern om A9: "Minst 75 militärpersonal och 50 civilanställda"

Artikeltaggar

Daniel BäckströmKristinehamnMarie OudinPolitik

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.