Hoppa till huvudinnehållet

Försvarsministern om A9: "Minst 75 militärpersonal och 50 civilanställda"

Publicerad:
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterar försvarsbeslutet som innebär att A9 återetableras. Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterar försvarsbeslutet som innebär att A9 återetableras. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Under tisdagen klubbades försvarsbeslutet igenom. A9 kommer att återinföras och enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) innebär det minst 125 nya arbetstillfällen.

– Vi har gjort en bedömning av det här från departementets sida och det är etablering av sex nya regementen och ett så kallat utbildningsdetachement och det handlar sammanlagt om minst 550 arbetstillfällen, säger Peter Hultqvist.

– När det gäller Kristinehamn och skjutfältet i Villingsberg så räknar vi med minst 75 militärpersonal och 50 civilanställda så det handlar om minst 125 personer.

Totalt återinrättas sex regementen, A9 i Kristinehamn, I13 i Falun, Amf4 i Göteborg, K4 i Arvidsjaur, F16 i Uppsala och I21 i Sollefteå med utbildningsdetachement i Östersund. Regementena ska återinrättas mellan 2021-2025 och nå full kapacitet 2026-2030.

– Det är en stor investering som kommer att ske och man får ha förståelse för att det tar tid att bygga upp, säger Peter Hultqvist.

Värnpliktsutbildning kommer att upprättas finnas i Kristinehamn.
Värnpliktsutbildning kommer att upprättas finnas i Kristinehamn. Foto: Pontus Lundahl/TT

Moderaterna och Kristdemokraterna reserverade sig och ville ha en garanti för att försvarsanslagen höjs även efter 2025. Reservationen röstades dock ner i riksdagen.

– Det som vi kan se så här långt är att vi har ett försvarsbeslut som står på solid grund. Men du kan inte garantera dig mot kostnadsfördyringar och leveransförseningar, det går inte för någon att säga att sådant inte kommer att inträffa. När det i så fall inträffar så får man tackla de problemen vid den tidpunkten, säger Peter Hultqvist.

– Det vi har kunnat se är hanterbart inom ramen för den ekonomi som är.

Beslutet innebär att försvarsbudgeten ökar med 40 procent.

– Jag tycker det är bra att vi har ett försvarsbeslut. Det har varit en omfattande process för att komma till det. Den investering som ska ske nu på 27 miljarder kronor mellan 2021 till 2025 kommer att leda till en avsevärd höjning utav den svenska militära förmågan och det tycker jag är bra, säger Peter Hultqvist.

Nu är beslutet fattat: A9 återuppstår i Kristinehamn

Artikeltaggar

ArtilleriregementetKristinehamnPeter HultqvistPolitikVillingsberg

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.