Hoppa till huvudinnehållet

Annika Kruse: "Förloppet gick väldigt fort"

Publicerad:
Ladan blev snabbt övertänd.
Ladan blev snabbt övertänd. Foto: Rebecka Kruse

Det var lördag kväll som familjen Kruse upptäckte att det brann i ladan.

– Det är klart att man är skakad, men glad att det var ett uthus och att alla var hemma när det hände, säger Annika Kruse.

Familjen Kruse bor i Järstatorp, fem kilometer söder om Hult. Annika Kruse säger att det är en gammal släktgård, som hennes farfars far byggde. Ladan var cirka 100 år gammal.

Tio i åtta på lördagskvällen gick strömmen och Annika Kruse tyckte var konstigt eftersom det var vindstilla.

– Vi trodde först att det var i skogen som det brann. Vi såg inte från huset att det var ladan. Sedan gick förloppet väldigt fort.

Räddningstjänsten var på plats inom 20 minuter, men Annika Kruse säger att det var långa minuter. När räddningstjänsten kom fram var det helt övertänt.

Lada helt övertänd – boningshus hotades av lågorna

– Min man har ett fint snickeri därinne som är förstört. Han är duktig hobbysnickare.

Räddningstjänsten inriktade sig på att rädda huset. Annika Kruse säger att husets uterum vetter mot ladan och att ett par rutor har spruckit, men att det är det enda.

Överlevare. Familjen Kruses getter och får sprang ut i hagen.
Överlevare. Familjen Kruses getter och får sprang ut i hagen. Foto: Oscar Gustavsson

Familjens djur klarade sig.

– Vi har lösdrift med får och getter. De har en jättestor hage och går in och ut som de vill. De sprang ju ut. Vänner och bekanta kom med material och stängsel och hjälpte till att stängsla in dem, säger Annika Kruse.

– Vi är väldigt tacksamma att det kom så mycket grannar från runt omkring. Det går inte att stå ensam i en sån här sak, fortsätter hon.

Stefan Kruse har svårt att tro att branden inte har något med det elektriska att göra. Det låg solpaneler på ladans tak.

– Men de är helt inaktiva på natten. Hade det varit något med dem skulle det nog ha skett på dagen.

Annika Kruse säger att ladan säkert kommer att byggas upp, i någon form.

Artikeltaggar

BränderBrott & blåljusRäddningstjänsten

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.