Nästan hälften av eleverna i årskurs nio har utsatts för brott

Publicerad:
Nästan hälften av högstadieeleverna uppger att de utsatts för brott. Och drygt hälften att de varit delaktiga. Genrebild. Foto: JESSICA GOW / TT

47,5 procent av elever i årskurs nio uppger att de utsatts för brott under de senaste tolv månaderna. Det motsvarar uppskattningsvis 52 000 utsatta elever i Sverige totalt.

Det är dock en minskning med cirka tre procentenheter från föregående undersökning. Antalet personrån och stöldbrott har dock ökat.

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, släppte för ungefär en månad sedan rapporten Skolundersökning om brott 2019.

Rapporten undersöker utvecklingen av självrapporterad utsatthet och delaktighet i brott. Totalt har drygt 5 800 elever i årskurs nio besvarat enkäten.

Tjejer och killar utsätts för bott i ungefär lika stor grad men typen av brott skiljer sig. Killar utsätts mest för stöldbrott följt av misshandel, medan tjejer främst utsätts för stöldbrott följt av sexualbrott. Drygt var femte tjej uppger att hon utsatts för sexualbrott av någon form.

Elever som är utsatta för brott svarar att det ofta sker i skolmiljön.

– Vi kan se att det som polisen jobbar med ganska mycket är de områden där det sker utanför skoltid, det tycker jag faktiskt att vi gör. Det är givetvis så att vi kan bli bättre även där men vi har en tanke och vi ökar vårt jobb successivt med de delarna, säger Fredrik Lundberg.

– Det är själva skolmiljön som är kvar där studien visar att det sker mycket och vi kan ju inte bevaka samtliga våra skolor under skoltid, det är en ren och skär omöjlighet och då måste vi upplysa om problemet.

Fredrik Lundberg är kommunpolis i Filipstad, Storfors och Kristinehamn.
Fredrik Lundberg är kommunpolis i Filipstad, Storfors och Kristinehamn. Foto: Filip Kowalski

Material har skickats ut till de skolchefer som finns i Fredrik Lundbergs område.

– Men vi var tydliga med att det är en nationell studie och man kan inte säga att någon skola sticker ut mer eller mindre.

Skolundersökningen visar att det är vanligt att elever hållit sig borta från skolan en hel dag, undviker att gå ut kvällstid eller undvikt speciella personer eller platser av rädsla för att utsättas för brott.

– Det absolut sämsta vi kan få är att elever inte vågar gå till skolan på grund av att de känner sig rädda, säger Fredrik Lundberg.

"Viktigt för hela samhället"

Enligt Fredrik Lundberg är det viktigt att komma åt brottsligheten bland skolungdomar.

– Jag tro att det är viktigt för hela samhället att man kommer åt problemet och förstå att det är vi som äger problemet, det är inte bara skolan.

Fredrik Lundberg tar upp bland annat föräldraansvar, fungerade samhällsfunktioner och förebyggande åtgärder som verktyg.

57,7 procent av eleverna uppger att de varit delaktiga i brott Det är uppskattningsvis 55 500 elever. Många av dem uppger även att de utsatts för brott.

Studien undersökte bland annat även om eleverna utsatts för kränkningar via internet. Nästan 30 procent av tjejerna och 20 procent av killarna uppger att någon skrivit kränkande om dem på nätet.

Datainsamlingen genomfördes på plats på skolorna mellan mitten av november 2019 och slutet av februari 2020.

Sedan 1995 har skolundersökningen genomförts elva gånger. Den senaste var 2017.

I Kristinehamns kommuns Lupprapport (Lokal utvärdering av ungdomspolitiken) som NKP tidigare berättat om framgår att var fjärde elev mellan 13-16 år utsatts för brott.

Många unga har utsatts för brott

Artikeltaggar

BRÅBrott & blåljusFredrik LundbergKristinehamnMisshandelSexualbrottSkola och utbildningStölderSverige

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare