• idag
  26 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -4°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kristinehamn – Sveriges mecka för endurofantaster!

Insändare
PUBLICERAD:

I Kristinehamn finns inte någon laglig bana att åka enduro på trots att fantasterna kämpat för det i 20 års tid.
Foto: Erica Augustsson
I Kristinehamn finns det idag hela sex stycken endurobanor; Dye, ”flygrakan” längs E18, A9, Björneborg, Strandmossen och Vagnstorp. För att ha en befolkning på cirka 24 000 invånare, så måste det absolut ses som Sveriges mest endurotäta ort.

Än en gång har Kristinehamn utmärkt sig på Sverigekartan, vi borde vara stolta, eller?

Det måste ju tyda på att intresset för enduro i Kristinehamn är stort, både bland vuxna och barn. Trots detta är det idag inte lagligt att åka på en enda av dessa sex banor, vilket borde kunna ses som ett stort misslyckande bland samtliga politiker i Kristinehamns kommun som arbetat de senaste 20 åren, då diskussionerna pågått så länge utan resultat.

Som det ser ut idag åker jag, mina barn och kompisar och deras barn olagligt på samtliga av dessa banor. Vid flera tillfällen under åren som gått, har jag mött polisen på några av banorna, och inte ens dom vill bötfälla oss då de föredrar att vi åker på banorna istället för inne i stan, trots att det inte är lagligt att åka på banorna.

Enligt min åsikt är det politikernas passivitet och ovilja som uppmuntrar till den olovliga körningen, då inget alternativ erbjuds. Det kan kosta både körkort och böter för oss som älskar att köra enduro. Om ni politiker upplever att jag är orättvis mot er, önskar jag ett öppet svar i tidningen där ni förklarar vad ni gjort och hur mycket arbete ni lagt ner för att lyckas med denna utmaning.

Vad är det vi endurofantaster ska göra för att ni politiker ska förstå, vad är det för information eller uppgifter ni saknar för att detta ska komma vidare? Och skriv för guds skull inte att det är pengar som saknas, då jag för några veckor sedan läste i NKP att ni uppgett att det saknas 250 000 kr, men det är omöjligt att det kan saknas i budgeten varje år i över 20 års tid. Det finns många exempel på klubbar och föreningar som fått miljonbelopp genom kommunala bidrag till deras verksamheter och idéer.

Vi söker en endast en markbit utan avlopp och utan el, vilket borde vara väldigt enkelt då kommunen äger mycket mark. Dessutom finns ju redan färdiga banor, det ska bara finnas ett tillstånd för oss att åka också. Visa bara vart vi kan ta vägen, så har vi hundratals medlemmar som lever för endurosporten. Svar önskas!

Mikael Sjöberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.