Hoppa till huvudinnehållet

Premiär för film om gruvarbetare och Blindskolan

Publicerad:
Mats Holmstrand och Erik Fasth har gjort en film om gruvarbetare och Blindskolan, som visas på Kristinehamns historiska museum.
Mats Holmstrand och Erik Fasth har gjort en film om gruvarbetare och Blindskolan, som visas på Kristinehamns historiska museum. Foto: Maria Andersson

– Jag har tänkt på att göra en film i 40 till 50 år, säger fotografen Mats Holmstrand.

Under onsdagen hade hans film Ett stänk i ögat, som han producerat tillsammans med Erik Fasth, premiär på Kristinehamns historiska museum.

Filmen ingår i utställningen Blindskolan - Ett stänk i ögat.

Lena Örtlund, intendent på Kristinehamns historiska museum förklarar att utställningen är den senaste i raden av miniutställningar. Den baseras på filmen av Holmstrand och Fasth, där även Dan Andersson medverkar som berättarröst och ljudtekniker.

– Vi har haft ett väldigt fint samarbete, säger Mats Holmstrand.

Erik Fasth förklarar att de började jobba med filmen för ett par år sedan och att han står för det tekniska kunnandet i form av redigering, medan Mats bidragit med bildmaterial och synpunkter på hur innehållet ska framställas. Erik Fasth har också jobbat med texten i filmen och där har han utgått från två historiska skildringar.

I filmen, som är 13 minuter lång och en stillbildsfilm, får man veta mer om det hårda liv som gruvarbetarna i Filipstads bergslag levde. Många av dem fick ögonskador och blev helt blinda. Filmen handlar också om Blindskolan som fanns i Kristinehamn i många år.

– Min mormors far var gruvarbetare och var med om en olycka 1874 som innebar att han miste sin syn och aldrig fick se sitt yngsta barn, min mormor, som föddes det året. Den berättelsen har jag alltid burit med mig och det har funnits ett intresse hos mig att arbeta med gruvarbetarnas öden, berättar Mats Holmstrand.

På fotot från 1896 ses ögonskadade gruvarbetaren Erik Johan Rahm. Hans ögonskada beror sannolikt på en olycka i gruvan. Bilden är med i filmen och fanns ursprungligen på en gruppbild som Mats Holmstrand fotograferat av för att visa de enskilda gruvarbetarna.
På fotot från 1896 ses ögonskadade gruvarbetaren Erik Johan Rahm. Hans ögonskada beror sannolikt på en olycka i gruvan. Bilden är med i filmen och fanns ursprungligen på en gruppbild som Mats Holmstrand fotograferat av för att visa de enskilda gruvarbetarna. Foto: Mats Holmstrand

Han har själv varit nere i flera gruvor och fotograferat, bland annat när han stod för fotografierna till Staffans Stolpes bok om de sista gruvarbetarna.

– 1966 var jag nere i en gruva för första gången, i Långbans gruva, vi fick åka ned i en gammal skraltig hiss, berättar han.

Det är med anledning av närheten till gruvorna i Bergslagen som Sveriges första blindskola för vuxna hamnade i Kristinehamn. Den öppnade 1884 och fanns fram till 1975 i en fastighet mittemot Bageri Höghuset på Västerlånggatan, innan den flyttade till nuvarande Musikskolan. När den gamla Blindskolan, som var en hantverksskola, revs var Mats Holmstrand på plats och dokumenterade. Han tog även vara på gamla tapetrester.

– De fotograferade jag och gav sedan till konstnären Stig Olson, som använde dem i sin konst, berättar Mats Holmstrand.

Utställningen visar även bilder från Bildarkivet och föremål som eleverna på Blindskolan gjort.
Utställningen visar även bilder från Bildarkivet och föremål som eleverna på Blindskolan gjort. Foto: Maria Andersson

På Blindskolan gick inledningsvis män men ganska snart även kvinnor. De utbildades till korgmakare och borstbindare. I utställningen finns bilder från Kristinehamns bildarkiv som berättar om livet på skolan. Bilderna kompletteras med texter med fakta.

– Det är filmen som är hjärtat i utställningen, men vi har även bilder, texter och föremål från Kristinehamns och Varnums hembygdsförening, säger Lena Örtlund.

Utställningen pågår till den sista januari. Därnäst blir det skolfotografier från förr som kommer att visas i en miniutställning.

Artikeltaggar

FilipstadGruvaKristinehamnLångbanLena ÖrtlundlokalhistoriaMats HolmstrandMusikskolanNöje/Kultur

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.