Hoppa till huvudinnehållet

Trumpsupportern Erik Stenberg: "Han vinner lätt igen"

Publicerad:
Kristinehamnsbördiga Erik Stenberg representerar de amerikaner som tror på den sittande presidenten och vill ha honom omvald.
Kristinehamnsbördiga Erik Stenberg representerar de amerikaner som tror på den sittande presidenten och vill ha honom omvald.

Att lägga sin röst på Donald Trump 2016 var ett lätt val. Lika lätt är det att ge honom sitt stöd i årets presidentval. Det menar Kristinehamnsbördiga Erik Stenberg, som är en av alla de Trumpsupporterar som hoppas att president Trump ska få fyra år till i vita huset.

Erik Stenberg, som är född och uppvuxen i Kristinehamn, flyttade till USA på 1980-talet. Han driver en tennisanläggning i Fort Walton Beach i Florida och var engagerad i den damtennisturnering som hölls i Kristinehamn i många år, Rolls-Royce women's cup.

Redan för fyra år sedan var han en av dem som gav republikanen Donald Trump sitt stöd. NKP intervjuade honom efter valet när det stod klart att Trump hade vunnit.

Stöder nye presidenten

För många svenskar kom det då som en överraskning att Donald Trump stod som segrare i valet mot Hillary Clinton. Men i USA var det många av Trumps väljare som var segervissa långt innan valdagen.

– Jag trodde hela tiden att han skulle vinna. Stort. Twitter, tv, Facebook och all form av social media har stort inflytande och där var han som bekant hästlängder före alla andra kandidater från båda partierna, sade Erik Stenberg till NKP då.

Han berättade om hur Trump talade för slutsålda arenor under valrörelsen och Erik Stenberg är lika säker den här gången på att Trump ska vinna.

– Trump vinner lätt igen, säger han.

Att opinionsmätningarna visar ledning för demokraten Joe Bidén är inget som Erik Stenberg fäster sig vid.

– Opinionsinstituten är en del av fientliga media. Jag känner ingen republikan som svarar när de ringer.

Han hade stora förhoppningar på Donald Trump, som kom in i politiken från näringslivet och som därmed inte var en del av det politiska etablissemanget.

President Donald Trump vid ett kampanjevenemang den 27 oktober i Omaha. På tisdag den 3 november är den stora valdagen.
President Donald Trump vid ett kampanjevenemang den 27 oktober i Omaha. På tisdag den 3 november är den stora valdagen. Foto: Evan Vucci

Erik Stenberg tycker att Donald Trump gjort ett bra jobb hittills.

– Han var bra de först tre åren, efter det har det varit svårt för hela världen, så det är svårt att bedöma 2020 och pandemin. Sålunda tror jag att när vaccinet kommer blir det otroligt intressanta fyra år, säger han och fortsätter:

– Han har verkligen levererat. I och med att över hälften av de amerikanska familjerna har pensionsfonder på börsen så blir naturligtvis börsens uppgång av stor betydelse. Arbetslösheten var rekordlåg. Inga nya krig. Det är optimism på Koreanska halvön.

Vad gäller patriotismen som Trump tror på och uttrycker mycket har sina fördelar och nackdelar resonerar Erik Stenberg.

– Men på det stora hela tror jag den är både bra och viktig.

USA är på många sätt ett delat land.

Kan amerikanerna enas under Trump?

– Man kan säkert enas, men det är inte lätt för Trump när 90 procent av media har negativ täckning av honom dygnet runt alla veckans dagar hela året. Jag har ett bottenlöst förakt för detta. USA:s maktstruktur är ju - per definition - splittrad. Splittringen behöver inte innebära begränsad framgång.

För fyra år sedan beskrev Erik Stenberg Donald Trump som ett nytt wild card, som inte är uppköpt av Corporate America och internationella kungahus. Han menade att med Trump finns chansen till en ärligare kommunikation mellan väljare och politiker.

Blev det en ärligare kommunikation? Många upplever Trump som kontroversiell i sin retorik och hur han hanterar media, exempelvis. Hur ser du på det?

– Det blev helt klart en ärligare kommunikation, svarar Stenberg och nämner att presidenten är flitig på Twitter.

– Demokraterna däremot får ju stöd av media som gör allt för att fälla Trump. På det stora hela har Trump helt rätt angående fake news. Han hanterar denna fientliga media riktigt bra.

Artikeltaggar

Donald TrumpFacebookFloridaHillary ClintonJoe BidenKristinehamnPolitikTwitterUSA

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.