Se helheten kring elbilar

Insändare
PUBLICERAD:
Realist får mothugg av Oscar Askling angående elbilar.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Hej igen käre Realist. Du vill nog inte veta av mig men självklart vill jag fortsatta diskutera ditt och mitt favoritämne; klimatfrågan.
Bidraget till de som köper batteribil som du hänvisar är ett kraftfullt incitament för de som planerar att köpa ny bil, att välja en bil som har minst påverkan på klimatet.

Därför blir bonusen (bidraget) störst för de som väljer en ren elbil, som enligt mätningarna (inklusive produktionen) är renast för klimatet. Vi är många som också väntar spänt på vätgasens intrång, för att få en mångfaldig framtida bilpark, men där är vi inte än på ett tag och många menar att vätgasen snarare har störst potential i fordon av tyngre kategorier som lastbil, men även flyg och fartyg. Därav anses elbilarna som en viktig faktor för att få en snabb omställning till gröna och hållbara transporter, vilket motiverar bonusen.

Du menar att det är till de rika, och även om ”rika” faktiskt tar del av den bonusen, så är det även icke rika som tar del av den. Idag finns det rena elbilar från 300 000 som faktiskt kan erbjuda många som tänkt sig köpa en ny bil i närtid. Visst varierar storlek, sträcka, och funktion, men poängen är att elbilsmarknaden har verkligen kommit igång, mycket också tack vare bidraget.

Ju mer tiden går och ju fler märken och modeller som hinner ifatt, pressas priserna via konkurrens, samt att flera blir tillgängliga som begagnande för en billigare summa.

Men jag vill ge dig en poäng i att vi som fortfarande kör fossilt inte ska skämmas. Det har du helt rätt i även om man självklart ska göra kloka avvägningar. För man bör inte moralisera de invanda och cementerade levnadsstrukturen som länge varit de enda alternativen för oss alla. Det är därför MP ändrar de bakomliggande processerna i systemen, ofta via grön skatteväxling, för att skapa nya förutsättningarna för marknaderna att anpassa sig till mer hållbara produkter från början.

2021 kommer det finns möjlighet för ägare till fossilbilar att med en premie från staten få hjälp med att konvertera sina bilar till biodrivmedel eller biogas för cirka 5000 kronor på cirka 1-2 h. Detta tack vare MP! Jag var med på den kongressen 2019, när den motionen fick bifall.

Så jag tycker åtminstone att framtiden är grön och skön!

Oscar Askling

Miljöpartist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.