Ingen utdelning av kommunala fonder

Publicerad:
Världsläget påverkar de kommunala fonderna. Foto: Henrik Montgomery/TT

I år kommer det inte bli någon utdelning av medel från Juhlins donationsfond. Sannolikt kommer det heller inte delas ut pengar från barn- och ungdomsfonden och fonden för behövande.

Det konstaterar Kristinehamns kommun i ett pressmeddelande.

På grund av det osäkra läget i svensk ekonomi har Riksbanken, ansvariga ministrar och Finansinspektionen starkt avrått storbankerna att dela ut aktievinster i år. Det betyder att kommunen troligtvis inte kommer att få ta del av den aktieutdelning som varje år används för att dela ut bidrag genom Juhlins donationsfond, barn- och ungdomsfonden och fonden för behövande.

Juhlins donationsfond vänder sig i första hand till personer i ekonomisk utsatthet som är i behov av extra stöd till dyra mediciner, rehabilitering och andra kostnader i samband med sjukdom som inte samhället står för. Ansökan ur denna fond brukar vanligtvis ske under oktober månad, men i år kommer kommunen inte kunna betala ut något bidrag.

- Det känns jättetråkigt, men det är tyvärr inget vi kan råda över. Bidrag betalas ur aktieutdelningen varje år, och eftersom utdelningen verkar utgå med anledning av corona kan vi inte heller dela ut några fondpengar, säger Gullan Wallerius, ekonom och kontaktperson för frågor rörande Juhlins donationsfond, i pressmeddelandet.

Flera storbanker har dock inte satt ner foten helt, utan avvaktar en extra bolagsstämma under hösten. För Juhlins donationsfond kommer dock ett besked att komma för sent eftersom ansökningsperioden är redan i oktober.

Vad gäller fonden för behövande och barn- och ungdomsfonden sker ansökningsperioden under februari-mars.

Artikeltaggar

EkonomiFinansinspektionenKristinehamns kommunNyheterRiksbanken

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare