Beslutet: förlossningen ska gå ut på upphandling

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Regionfullmäktige har sagt sitt – vägen mot att åter få upp "förlossning" på skylten blir en upphandling.
Foto: Kajsa Juslin
Tre olika alternativ fanns som motförslag men inget hade kraft nog att ändra på utgången.
Regionfullmäktige gick planenligt på regionstyrelsens förslag och nu väntar en upphandling av förlossningsverksamheten på Karlskoga lasarett.

– Det vi partier är överens om är att vi alla vill att det i framtiden åter skall bedrivas förlossningsverksamhet vid Karlskoga lasarett. Nämndens bedömning är att en bra lösning ökar om vi inte har låst oss vid exakt hur den skall genomföras. Jag vill att fullmäktige ger hälso- och sjukvården ansvar för att bestämma hur en formulering skall utformas. Så sade hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Karin Sundin (S), när hon propagerade för att låta regionstyrelsens förslag till beslut bli verklighet.

Hennes partikollega, regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) fyllde i med att påpeka vikten av grundlig enighet.

– Frågan är oerhört viktig. Den är så viktig att vi alla som sitter här i fullmäktige har lovat väljarna att vi ska göra allt i vår makt att hitta en lösning för att kunna återöppna förlossningen i Karlskoga.

Det var dock inte mycket annat som den gemensamma ansamlingen politiker var överens om. Diskussionen i Örebro blev hetlevrad när de olika partierna anklagade varandra för både det ena och det andra; inte minst vad gäller bakomliggande agenda för de olika förslag som lades fram.

Jihad Menhem (V) anklagade majoriteten för att spela ett spel, och mer då specifikt Kristdemokraterna vilka han ansåg mest åkt med i frågan utan att ta ansvar. KD anklagade sedan Vänsterpartiet för samma sak.

Volym

V hade också valt att lägga fram sitt motförslag så sent som denna vecka, något som inte mottogs med värme av den politiska majoriteten.

– Jag måste säga att jag är förvånad över den brist på seriositet som Vänsterpartiet visar i den här frågan. Att presentera ett nytt förslag i debatten är inte att hantera frågan seriöst, sade Andreas Svahn.

Moderaternas förslag om att gå på upphandlingsspåret, men med en utökad volym, fick bifall av Liberalerna.

– Efter den information vi fått verkar upphandling vara det enda alternativet för att det här skulle kunna bli verklighet. Men, vi behöver upphandla både förlossning och kvinnovård för att hitta en aktör som skulle kunna vara intresserad av att ta över. Vi yrkar därför att ge hälso- och sjukvården i uppdrag att ge en upphandling som är så omfattande i volym att den blir attraktiv nog för en annan vårdgivare, sade moderaternas oppositionsråd Ola Karlsson.

Motfrågan

Sverigedemokraterna har hela tiden hållit sin linje om att låta driften stanna i regionens ägo.

– Är det någon i församlingen som kan svara på vilka verksamheter som ingår i det här uppdraget? Det kommer innebära en ökad driftkostnad på runt 15-20 miljoner kronor. Det vore på sin plats att det vid det här läget, när vi skall fatta ett beslut i frågan, fanns en tydlig grund att stå på. Hur ska en privat aktör klara av det som vi som region inte kan? Det sade Karlskogas regionråd Patrik Nyström under sin tid i talarstolen.

När röken lagt sig stod ändå det "givna" alternativet, att ge hälso- och sjukvårdsnämnden i uppdrag att ta fram ett underlag för en upphandling, ensamt kvar.

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.