Hoppa till huvudinnehållet

"Vill uppmuntra till medborgardialog"

Publicerad:
Kristinehamns kommun förbättrar tillgängligheten på sin hemsida.
Kristinehamns kommun förbättrar tillgängligheten på sin hemsida. Foto: Ida Oscarsson

Under onsdagen träder den nya lagen om tillgänglighet i offentlig digital service i kraft. Med anledning av det genomgår nu Kristinehamns kommuns hemsida en uppdatering.

– Människor med funktionsnedsättningar ska kunna ta del av information på hemsidan, säger Elma Pasalic Östborg, kommunikationschef.

Lagen innebär alltså att digital service, som kommunens hemsida och Instagram, ska bli tillgänglig för människor med olika funktionsnedsättningar.

Rätt kontrast

I dagsläget är hemsidan till viss del anpassad, bland annat finns det en lyssna-funktion för personer med behov av den typen av stöd.

– En talande hemsida är en del av tillämpningen. Det ska vara tillgängligt oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte. Det ska vara skrivet så att folk förstår, man ska kunna tabba sig igenom (tabba: förflytta sig genom sidan reds.anm.) och det ska vara rätt kontrast mellan text och bakgrund, säger Elma Pasalic Östborg.

Enligt henne ska det också bli en mer logisk följd på hemsidan.

Bakslag

Om planerna gått som det var tänkt hade förändringarna varit i stort sett färdiga nu. Men olyckligtvis gick den leverantör som jobbat med hemsidan i konkurs i somras.

– Vi har sökt en ny leverantör och räknar med att det blir klart under hösten fram till årsskiftet, säger hon.

Hon menar att det är en demokratifråga att informationen på hemsidan anpassas för alla.

– Det känns superbra. Vi vill uppmuntra till medborgardialog, det är viktigt. Det här är steg i rätt riktning. Vi har en stor webb så om någon ser att vi missat något får man gärna anmäla det via vår e-tjänst, säger hon.

Artikeltaggar

Elma Pasalic ÖstborgInstagramKristinehamns kommunNyheter

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.