Hoppa till huvudinnehållet

Brand vid värmeverk utom kontroll

Publicerad:
Räddningstjänsten försöker få kontroll över en mycket kraftig brand i Norrköping.
Räddningstjänsten försöker få kontroll över en mycket kraftig brand i Norrköping. Foto: Stefan Jerrevång/TT

En mycket kraftig brand rasar i Norrköpings hamn. Branden har spridit sig till en stor hög med timmer, och räddningstjänsten har begärt flygunderstöd med helikoptrar för att förhindra ytterligare spridning.

Under eftermiddagen började det av oklar anledning brinna i stora högar med flis vid värmeverket Händelöverket.

-Högarna är väldigt stora och väldigt många. Det brinner för fullt och vi har ingen kontroll på branden, säger Mikael Kalered, inre befäl på räddningstjänsten.

Värmeverket ligger i Norrköpings hamn, där det finns stora förvaringar av olja och andra brandfarliga bränslen.

-Vi pumpar på med så mycket folk vi kan, men det kan finnas risk för spridning till andra byggnader, säger Kalered.

Minst tre dygn

Under eftermiddagen spred sig branden till en stor hög med timmer. Räddningstjänsten har ansökt om understöd med fyra helikoptrar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som ska vattenbomba för att förhindra att branden sprider sig.

Från början räknade räddningstjänsten med att branden skulle pågå i två till tre dygn, men efter att den spridit sig till timmerhögen ändras prognosen till minst tre dygn. Räddningstjänsten är på plats vid branden med 22 personer.

Kan självantända

Händelöverket producerar kraftvärme och el och eldas med avfall och träflis, som förvaras i stora högar utanför värmeverket.

-Det är i en sådan hög branden uppstått. Det kan ske utifrån självantändning, och det kan vara vad som skett här. Men det vet vi inte än, säger Björn Persson, regional kommunikationschef på Eon, som äger värmeverket.

Ett så kallat VMA (viktigt meddelande till allmänheten) har skickats ut med anledningen av branden. Alla i området uppmanas där att "vid obehag" hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Artikeltaggar

BränderBrott & blåljusInrikes/utrikesNorrköpingNyheter

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.