Värmland är mer än Karlstad

Insändare
PUBLICERAD:
Värmlands opera har behov av nya lokaler, skriver de tre kommunalråden från Centerpartiet.
Foto: Mikael Lindblom

Värmlands opera har behov av nya lokaler. Dagens så kallade produktionslokaler, med snickeri, sömnad, verkstad, administration och replokaler, vid sjukhuset är i dåligt skick och kommer delvis att rivas för att göra plats för vägar till akutmottagningen när CSK byggs om. Operan är en av Värmlands viktigaste skattefinansierade kulturinstitutioner. Det är en verksamhet som har hög kvalité och som tillsammans med Västanåteater och Lerins konsthall bidrar till att sätta Värmland på den nationella kulturkartan

Nu när operan letar nya lokaler så uppmanar vi ledningen att göra det med insikten om att uppdraget är att vara hela länets opera. Inte enbart bunden till Karlstad. Uppfyller man verkligen sitt uppdrag på bästa sätt med att leta lokaler för administration, repetitioner, dekorbygge mm om man bara letar i Karlstad som etableringsort? Karlstad teater är huvudscenen och finns redan etablerad i Karlstad, viss verksamhet har man på Kccc så behöver verkligen all den skattefinansierade verksamheten man bedriver vara placerad i Karlstad?

Vi är tveksamma till det.

Värmland är ett dynamiskt kulturlän där Region Värmland med bland annat Värmlandstrafik verkar för goda möjligheter till pendling och resor. Tanken är att var du bor inte ska spela någon roll för möjligheten till arbete och livskvalité. En sådan viktig kvalité är tillgången till kultur.

Alla Värmlands skattebetalare är med och betalar för Värmland Operas verksamhet och därför tycker vi det är viktigt att när man planerar satsningar och investering har en uppriktigt och ärlig ambition att titta på hela länet, inte bara Karlstad. Vi som grannar till Karlstad vet att det finns goda möjligheter att etablera verksamhet i någon av länets andra 15 kommuner.

Det skulle kunna spara pengar, skapa ett attraktivt besöksmål och vara ett rejält ställningstagande för en kultur för hela länet, inte bara för ett fåtal i centrala Karlstad.

Jane Larsson, kommunalråd (C) i Kristinehamn

Kenneth Bengtsson, kommunalråd (C) Kil

Göran Adrian, kommunalråd (C) Forshaga

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.