• idag
  22 sep
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kom ihåg vad som verkligen hände

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
En stor andel av problemen inom äldrevården beror enligt insändarskribenten på att den behandlats med ett nyliberalt marknadstänk.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Coronakrisen har tydligt visat på stora brister i samhället. Sverige har ändå klarat krisen ganska bra tack vare fantastiska insatser av personalen i frontlinjen. Från början rådde borgfred, politisk käbbel försvann och partiledarna krokade arm och hjälptes åt.

Det är slut med samförståndet nu. Partiledare försöker visa handlingskraft genom att uppträda som experter och komma med ogrundade anklagelser mot FHM och regeringen. Det är viktigare att “gå igenom rutan” än att ha något vettigt att säga.

Det är för tidigt att redan göra en analys, men högljudda röster försöker få oss att glömma de uppenbara problemen. Sverige har regionalt självstyre där regioner och kommuner ansvarar för vård och omsorg. När många har prioriterat kortsiktiga vinster högst har beredskapslager med mediciner och skyddsutrustning försvunnit eftersom de kostar pengar. Behörig personal i tillräckligt antal kostar också pengar. Det har gjort att man minskat personaltätheten och ersatt kompetent personal med lågavlönade timanställda. En stor andel av problemen inom äldrevården beror alltså på att den behandlats med ett nyliberalt marknadstänk. Ansvariga partier försöker dölja detta faktum genom att gorma om andra frågor.

När det är dags för val måste vi komma ihåg hur det verkligen gick till.

Staffan, S-Reformister Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.