Hoppa till huvudinnehållet

Merx är beredda för försvaret - och kan tänka sig köpa Presterudsgymnasiet

Publicerad:
Mikael Hallberg berättar om hur Merx ser på en återetablering av försvaret på Presterudsområdet.
Mikael Hallberg berättar om hur Merx ser på en återetablering av försvaret på Presterudsområdet. Foto: Magnus Carlsson

Fastighetsägaren Merx står redo för det kommande försvarsbeslutet. Ambitionen är att stå kvar som ägare av Presterudsområdet oavsett vilket beslut som tas.

– Vi vill fortsätta utveckla området, om det blir som hittills eller i samarbete med försvaret får vi se, säger vd Mikael Hallberg.

Merx har varit proaktiva och arbetat med frågan ända sedan det blev känt att försvaret eventuellt kommer att upprätta en utbildningsenhet i Kristinehamn. Bland annat har Merx tillsammans med Sweco tagit fram en utvecklingsplan för området.

– Tanken är att hjälpa försvaret genom att visa vad vi har att erbjuda i befintliga lokaler, men också vad vi kan bygga nytt på området, säger Mikael Hallberg.

Större möjligheter

I och med att detaljplanen för området vann laga kraft i juli har Merx möjligheter att bygga nytt på området förbättrats väsentligt.

– Vi har fått helt andra spelregler att förhålla oss till, konstaterar Mikael Hallberg.

Även om försvarsfrågan har funnits med i diskussionen ett tag beskriver han det ändå som en blixt från klar himmel när regeringen i början av juli sade sig vara villig att satsa på en återetablering i Kristinehamn redan under den närmaste femårsperioden. Ett besked som fick arbetet att ta mer fart. Mikael Hallberg berättar att man har haft ett par delegationer på besök för att titta på området, den andra så sent som i förra veckan.

– Första gången var det flera höjdare med, men senast var det mer fotfolk, säger han.

Det var representanter för Fortifikationsverket, högkvarteret, Boden och Skövde som var med. Syftet med det andra besöket var att göra en detaljrekognoscering.

Positivt intryck

Enligt Mikael Hallberg uttryckte delegationen sitt gillande för vad de fick se. Framför allt över att området är så oförändrat sedan försvaret lämnade för 15 år sedan.

En återetablering av försvaret på Presterudsområdet kommer förstås att påverka befintliga hyresgäster. Från Merx sida har man för avsikt att fortsätta äga området och hyra ut till Fortifikationsverket, vilket är den myndighet som lokalförsörjer försvaret.

– De har sagt att de helst vill köpa fastigheterna, men vi har svarat att någon gång ska vara den första att hyra, säger fastighetsförvaltare Björn Andreasson.

Vill köpa gymnasieskolan

Helt klart är att MSB kommer att vara kvar på området oavsett vad som händer. MSB är en del av totalförsvaret och en samlokalisering därmed fullt naturlig. För merparten av övriga hyresgäster gäller det att finna en lösning.

– Därför har vi kontaktat kommunen och erbjudit oss att köpa Presterudsgymnasiet när den nya gymnasieskolan är klar för inflyttning, säger Mikael Hallberg.

"Presterudsgymnasiet skulle fungera bra som evakueringslokaler för våra befintliga hyresgäster", säger Mikael Hallberg.
"Presterudsgymnasiet skulle fungera bra som evakueringslokaler för våra befintliga hyresgäster", säger Mikael Hallberg. Foto: Joakim Magnusson

Skulle det inte bli någon försvarsetablering i Kristinehamn kommer Merx att fortsätta på det inslagna spåret och utveckla Presterud som en företagspark, men också gå vidare med att bygga om kasernerna till bostäder. I dag är en kasern ombyggd till 16 lägenheter. Av förklarliga skäl sattes det byggprojektet på paus.

"Som jag förstått det handlar det om mellan 400 och 500 arbetstillfällen, minst."

Merx sålde tidigare i år sitt övriga lägenhetsbestånd i Kristinehamn för att frigöra kapital för att utveckla Presterud och Strandvägen.

– Vi har 100 miljoner kronor att satsa, säger Mikael Hallberg.

Hans förhoppning är ändå att det ska komma ett positivt besked om en försvarsetablering, inte bara för Merx som företag utan också för Kristinehamn som kommun.

– Som jag förstått det handlar det om mellan 400 och 500 arbetstillfällen, minst. Det är ett unikt tillskott för kommunen, avslutar Mikael Hallberg.

Artikeltaggar

KristinehamnMerx fastigheterMikael HallbergNäringslivSweco

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.