Hoppa till huvudinnehållet

Nytt projekt med polis och kommun ska öka tryggheten

Publicerad:
Fredrik Lundberg, kommunpolis i Kristinehamn.
Fredrik Lundberg, kommunpolis i Kristinehamn. Foto: Ida Oscarsson

Polisen i Kristinehamn har påbörjat ett trygghetsarbete tillsammans med kommunen. En av förhoppningarna är att det på sikt ska öka den upplevda tryggheten.

– Det är med fokus på vissa händelser, brott som har signalvärde i samhället. Vissa brott, som överfallsvåldtäkter skapar mycket upplevd otrygghet, säger Fredrik Lundberg, kommunpolis.

Han beskriver projektet som komplext. På dataskärmen syns ett arbetsdokument med olika modeller över hur arbetet kan komma att förankras i praktiken.

Kortfattat handlar det om att polisen vill skapa fler verktyg att använda för att bekämpa brott och skapa trygghet. Tyvärr kan de inte använda alla verktygen själva, utan det är där kommunen kommer in i bilden.

Han tar exemplet att en elev som inte klarar grundskolan statistiskt sett har större risk att falla in i brottslighet. Men eftersom polisen inte verkar i skolan, utan enligt Fredrik Lundberg kanske bara besitter 15 procent av kakan i det brottsförebyggande arbetet i samhället, så behöver flera aktörer i samhället samarbeta.

– Det är ett stort område som inte påverkas av oss, säger han.

Projektet, som kallas EST, Effektiv Samordning för Trygghet, är utformat av bland annat polisen i Örebro och är ursprungligen tänkt att användas i områden som är utpekade som utsatta. Men eftersom Kristinehamn inte räknas som ett sådant område kommer arbetet anpassas efter situationen här.

– Förhoppningsvis blir en stor del av samhället involverat och inte bara en polisiär produkt, säger Fredrik Lundberg.

Tre ben

Han visar en modell med tre basben. Det är kommun, polis och fastighetsföretag som ingår i den modellen. De samordnar mellan varandra och rapporterar varje eller varannan vecka till en koordinationsgrupp som varje kvartal rapporterar till en fördjupande EST-grupp.

– Det är ett metodiskt arbetssätt med fördjupande analyser varje kvartal. Man samlar upp materialet och gör insatser på kort och lång sikt. Det är ett komplext arbetssystem, säger Fredrik Lundberg.

Signalvärde

De brott som kommer uppmärksammas extra noga i projektet är brott som har ett signalvärde i samhället, alltså brott som påverkar människors känsla av trygghet i allmänhet.

– Vissa brott, som överallsvåldtäkter skapar en ökad känsla av otrygghet. En utbränd bil skapar också oro. De brotten kommer listas upp och blir grunden för en total kartläggning, säger Fredrik Lundberg.

Försenat

Arbetet med EST började redan i våras.

– Vi hade en dialog med kommunalrådet Marie Oudin kommundirektör Martin Willén under våren. Men på grund av covid-19 har vi inte kunnat jobba lika frekvent. Vi har haft planer att implementera arbetssättet men vi måste ha ett beslut från kommunstyrelsen och chefen för lokalpolisområdet, Eva Högfeldt Pettersson, säger han.

Hans förhoppning är att arbetet ska vara igång under hösten.

Artikeltaggar

Eva Högfeldt PetterssonFredrik LundbergKristinehamnKristinehamns kommunMarie OudinMartin WillénNyheterPolisen

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.