Lövin - en politiker som gjort skillnad

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Lokala miljöpartister hyllar avgående Isabella Lövin.
Foto: Henrik Montgomery/TT
EU håller på att lämna sitt beroende av kol. DN menar enligt rapport att det sjunker fort och drastiskt. Sol och vind har gått om, och ifjol skedde den största minskningen av kolkraft på 30 år.

Det är ju bra? Ja, för de som vill nå en fossilfri värld och en hållbar framtid.

Hur kom det sig då?

Jo, en pådrivande person har funnits där: Isabella Lövin, den avgående klimat- och miljöministern och språkröret för Miljöpartiet.

Hon var pådrivande i EU för vad som kallas ”The Swedish Proposal”. Effekten av det är att det blivit 500 procent dyrare att släppa ut koldioxid. I dag ser vi ljust på framtiden utan kol.

Sen, knäppte hon Trump på näsan i jämställdhetsfrågan med den legendariska bilden på underskrivandet av klimatlagen med enbart kvinnor på bilden.

Förutom det, har Isabella bidragit till att Sverige får en klimatlag som rättsligt påbjuder kommande regeringar att jobba med klimatet. Miljöpolitiken har fått ökade anslag.

Och framförallt, Isabella Lövin har varit den avgörande faktorn för en ny och mer hållbar fiskepolitik i EU som påföljder av hennes bok ”Tyst hav” och entré i politiken som ledamot av EU-parlamentet.

En väldig miljö- och klimatkämpe med internationell status.

Hon har jobbat i skuggorna och åstadkommit historiska ting. Men liksom Greta Thunberg, får hon mer ris än ros i hemlandet Sverige. Skamligt.

En sak är säker. När man frågar sig i framtiden hur EU kunde lösgöra sig från kolberoendet, så kommer Isabella Lövin och ”The Swedish Proposal” vara en starkt bidragande orsak.

Tack Isabella!

Oscar Askling och Louise Hamilton, lokala språkrör, Miljöpartiet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.