Långsiktighet är människan nästa evolutionära egenskap?

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Arktiska arter får allt mindre yta att fly till och rennäringen står inför enorm utmaning, skriver Oscar (MP).
Foto: Henrik Holmberg / TT
Den mänskliga påverkan är så omfattande att vi saknar förmåga att förstå den, eller än mindre att åtgärda dess negativa effekter?

Under Coronakrisen märker seismologerna hur markbuller avtagit när industrier stannat av världen över. Det gör det lättare för seismologerna att upptäcka jordbävningar och sprängningar.

I boken ”Klimatkrisens Sverige” rapporterar Erika Bjurström i första kapitlet om hur fjällen från Sälen till Abisko håller på att växa igen när trädgränsen klättrar norrut med stigande temperatur.

7000 år kala fjällområden är idag bevuxna. Arktiska arter får allt mindre yta att fly till och rennäringen står inför enorm utmaning. Rödingen konkurreras ut av gäddan som flyttar norrut. Permafrostens tinande och läckande metangas påskyndar uppvärmingen då metan är 25 gånger värre än koldioxid, men som bryts ned snabbare.

Sedan 1989 har uppvärmingen fått Abiskos klimatzon att definierats som ”boreal”, vilket är densamma som här hos oss. Innan hade Abiskos arktisk klimatzon.

Jag har själv studerat fjällekologi på Abisko forskningsstation. Forskare från hela världen samlas här för att se klimatförändringens effekter tydligast för det är här det går snabbast. Jag har studerat bl.a. humlor där och det oroar mig när prognosen menar att t.ex. Tundrahumlan är utdöd till 2050 redan. Hur utsatta är resten av världens arktiska arter i närtid? Och hur utsatta är våra inhemska arter för övrigt?

Det brinner i Sibirien sedan länge. Kalifornien brinner igen. Australiens bränder är under kontroll sedan mars men pågick från juli ifjol.

Vi fick en hyfsat typisk ”svensk” sommar. Tack för det.

Det finns så mycket att tala om i klimatets tecken. Men människans tillkortakommande är att inte våga tänka långsiktigt och ta beslut därefter. Det finns de som vill det, men vi måste bli fler.

Oscar

Miljöpartist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.