Ätandet av lösgodis har minskat rejält hos kristinehamnarna under coronapandemin. Det påverkar Karin Maxstad som äger Karamellagret.
– Det har varit tufft, säger hon.
När restriktionerna från Folkhälsomyndigheten kom så minskade försäljningen mycket. Men hon har kämpat på och de senaste två veckorna har det blivit lite bättre.
– När folk har fått börja resa lite mer inom Sverige så har det stigit, det känns skönt, säger hon.
Hon har sedan tidigare hygienrutiner där varje spade som används diskas efter varje kund.
– Det är alltid handsprit framme.
Rädslan tror hon har påverkat hur kunderna handlat. Många har istället köpt godisar som är inslagna. Enligt en artikel från TT så har Cloetta ökat sin försäljning på godispåsar, men det är inget hon köpt in.
– Det är ingen som köper det här. Folk kommer hit för att de vill ha lösgodis så jag har alltid behövt slänga de påsarna.
Inte farligt
På Livsmedelsverkets hemsida så förklarar de att det idag inte finns något som visar att man kan bli sjuk av att äta varken livsmedel eller lösgodis som det finns coronavirus på. Det beror på att viruset torkar när det legat på en yta ett tag vilket gör att viruset minskar i förmåga att smitta. Om god handhygien brukas så blir risken ännu mindre.
– Jag tror inte lösgodiset är farligt, jag äter det ju själv, säger Karin Maxstad.
På Godishörnan i Kristinehamns centrum finns det också en coronaeffekt på lösgodiset. Det har de försökt avhjälpa på andra sätt.
– Vi investerade i en slush och mjukglassmaskin som har gått hur bra som helst. Sen märker vi att folk mest köper inslaget godis. I mars var det helt stilla men nu är det lite bättre. Men färre köper godis i år än förra året, säger ägaren Ugur Toprak.