Tack för det kulturnämnden!

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En ytterst olämplig placering av ett dyrbart instrument.
Foto: Ingrid Ramberg
Jag gläds åt att vi har en enig kulturnämnd som fattar kloka beslut. Nu gällande hanteringen och placeringen av den fina flygeln.

Detta instrument stod ju tidigare i församlingshemmet, och placerades av okänd anledning i hallen i Panncentralen/konstmuséet. En alltigenom vansinnig placering där den utsätts för varierande klimat hela tiden.

Tydligen har vi tjänstemän som tror sig styra över politiken och de politiska beslut som tas av nämnder. Tjänstemännens uppgift är att rätta sig efter, och följa de beslut som nämnder beslutar.

I detta fall säger de tydligen ”att de inte kan stå för professionalismen om det står en flygel inne i konsthallen”. Det är till att ha höga tankar om sin kunskap.

Tjänstemännen är en del av en kulturförvaltning. Kultur är mer än målningar och skulpturer. Se helheten!

Detta tämligen dyra museum har en besökssiffra på runt 6 000 per år om jag minns rätt. Rackstad ligger väl runt 3 0000.

Kulturchefen Maria Lobell hade till nämnden författat en tjänsteskrivelse där hon skrivit att lokalen skulle bli låst av ett instrument och att man från museets sida vill erbjuda en tom och neutral utställningshall utan några störande moment.

Jösses, jo - en tom lokal är det ju mestadels. Även tom på besökare! Mest beroende på de utställningar som varit senaste åren som vänt sig till en ytterst smal grupp av potentiella besökare. Typ Kejsarens nya kläder, att det är ”fint” med viss konst.

Har vi råd med dessa tjänstemäns snäva kultursyn? Nej, anser jag. Nu är det dags att de ändrar sina åsikter - alternativt söker nytt jobb.

Bredda istället lokalens verksamhetsområde att även innefatta just musikevenemang, allt från folkmusikaftnar till konserter med klassisk musik, där flygeln givetvis är ett viktigt inslag. De flesta konstutställningar vinner på samspelet med musik, och lockar betydligt fler besökare.

Varmt tack till kulturnämnden med Monica Marker i spetsen för era kloka beslut, och var även drivande i övriga frågor som gäller Kvadratens utveckling och särskilt klimaträtt förvaring av all den deponerade konsten, och även den kommunägda konsten där.

Bo Bengtsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.