Polisen har kartlagt droganvändande ungdomar

Publicerad:
THC-olja, eller marijuana är den vanligaste drogen som används av ungdomar. Foto: Darryl Dyck

Polisen i Kristinehamn har under våren haft insatser mot ungdomar och unga vuxna som använder narkotika. Insatsen kallas Operation Varnum och har gjort så poliserna blivit mer effektiva i sitt arbetssätt.

– Den yngsta gruppen är 15 till 17 år, alltså när de är straffmyndiga, säger Fredrik Lundberg, kommunpolis.

Insatsen har bland annat handlat om att samla information om hur ungdomar och unga vuxna i kommunen använder narkotika. Dels att prata med ungdomar, men också att kontrollera dem.

– Man kan inte bara ta prover. Om en mamma ringer oss och säger att hon tror dottern är påverkad betyder det inte automatiskt att vi får ta test på dottern. Det måste finnas mer, säger Fredrik Lundberg.

De har alltid jobbat med detta, men nu har produktiviteten ökat vilket har lett till att polisen blivit mer effektiva i sitt arbetssätt. De yngsta de har kontrollerat har varit 15 år.

– Den yngsta gruppen är 15 till 17 år, alltså när de är straffmyndiga. Det är svårare att provta barn som inte är straffmyndiga, då krävs ett åklagarbeslut.

Samtidigt som THC, alltså marijuana, hasch och thc-olja, blir den vanligaste drogen att använda betyder det inte att själva droganvändandet procentuellt i sig ökar.

Vad händer när en ungdom testats positivt?

– Då görs en brottsanmälan som utreds som vanligt. Om man blir dömd så hamnar man i belastningsregistret en viss tid, beroende på vad brottet är. Det kan framtida arbetsgivare kräva ut vilket kan vara en nackdel. Det kan också bli svårt att få körkortstillstånd.

Lagen som den ser ut nu kriminaliserar användandet av droger. Enligt Fredrik Lundberg ska det verka avskräckande så man tänker efter både en och två gånger innan man testar narkotika.

Men ungdomars konsekvenstänk är inte färdigutvecklat, är det rimligt att förvänta sig att de ska tänka efter före då?

– Det är ju främst föräldrarnas ansvar att se till så det inte händer. Om man misstänker att ens barn använder droger får man kontakta socialtjänsten eller polisen, säger han.

De har haft kontakt med och i vissa fall provtagit ungdomar och unga vuxna. Det har lett till att de kunnat identifiera ungdomar i riskzonen för att hamna i missbruk tidigare.

– Ju tidigt som möjligt ger den bästa effekten så att de kan få den hjälpen som de behöver med socialtjänst, behandling och så vidare.

Generellt så har ungdomar med föräldrar som är missbrukare fler riskfaktorer att själva hamna i det, men Fredrik Lundberg är noga med att poängtera att det inte alltid är så.

Vad får ni för reaktioner från ungdomarna som testats positivt?

– Det är alltid olika reaktioner, men det är ofta bra samtal. Då tar man urinprov, ibland blodprov, det beror på vad det gäller. Men det går ofta lugnt till väga. Om det är en ungdom under 18 år så pratar vi med föräldrarna, även fast ungdomen inte vill det. Kategorin "unga vuxna" är en flytande ålder upp mot 23 år.

Arbetssättet kommer fortsätta framåt hösten till årsskiftet, även fast namnet Operation Varnum försvinner. Namnet kommer från de vattenprover som tagits i reningsverket i Varnum. Syftet har varit att undersöka vilken typ av narkotika som människor tar i kommunen samt att får mer kunskap för att på sikt kunna hjälpa till att minska missbruket inom kommunen.

– Det är främst thc som hittats i vattnet, men också annat, säger Fredrik Lundberg.

Artikeltaggar

Brott & blåljusFredrik LundbergKristinehamnNarkotikaNyheterPolisenUngdomar

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare