Hoppa till huvudinnehållet

Miljoner i stöd till kulturen

Publicerad:
Patrik Ekman konstaterar nöjt att hans företag får närmare 1,8 miljoner i stöd från Statens kulturråd.
Patrik Ekman konstaterar nöjt att hans företag får närmare 1,8 miljoner i stöd från Statens kulturråd. Foto: Magnus Carlsson

Nu har Statens kulturråd meddelat vilka som beviljas ekonomiskt stöd som en följd av coronapandemin. Lokalt blir det både små och stora, men oavsett storlek välkomna utbetalningar.

Den som läser evenemangsannonser blir snart klar. Pandemin har stoppat snart sagt alla publika kulturyttringar. Därför har Statens kulturråd fått 370 miljoner kronor att fördela bland arrangörer och aktörer som under våren har förlorat pengar. Stödpaketet gällde evenemang fram till och med sista maj.

Under måndagen meddelades fördelningen bland dem som hade ansökt om under 100 000 kronor i stöd. De som hade ansökt om mer pengar fick sitt besked under tisdagen.

Ur ett Värmlandsperspektiv klirrar det mest i Ekman-koncernens plånbok. Totalt 1 774 000 kronor utbetalas till fem bolag i koncernen.

– Oj då. Det hade jag ingen aning om, säger Patrik Ekman när NKP når honom i bilen.

Då är är han på väg tillbaka från Luleå. Han berättar att han har sett att han fått ett mejl från kulturrådet, men att han inte har läst det.

Ekmans bolag hade ansökt om drygt tre miljoner kronor. Att man får ungefär halva den summan är ändå en framgång menar Patrik Ekman:

– Det här är jättevälkomna pengar. Vi räknar med att vi har tappat ungefär 20 miljoner kronor i intäkter.

Det är pengar som behövs och kommer i rätt tid. Patrik Ekman konstaterar att det är löning till veckan. Men en del av pengarna kommer också att gå till att betala underleverantörer:

– Det är tjänster vi har köpt in som också ska betalas.

Kristinehamns kommun och Mastmagasinet är två andra lokala aktörer som också får ta del av tisdagens beslut. De får 82 500 respektive 270 000 kronor i stöd.

Bland dem som fick ta del av måndagens beslut finns Lekaresällskapet 46 100 kronor, Lundsbergs bygdegårdsförening 9 000 kronor och Bjurtjärns byalag 7 500 kronor.

Artikeltaggar

KristinehamnNäringslivNöje/KulturNyheterPatrik Ekman

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.