Hoppa till huvudinnehållet

Sommarläger i tennis populärt

Publicerad:
Det var många som deltog på första dagen av Kristinehamns TK:s sommarläger. Här samling inför eftermiddagens träning.
Det var många som deltog på första dagen av Kristinehamns TK:s sommarläger. Här samling inför eftermiddagens träning. Foto: Viktor Johansson

Måndag 15 juni var det återigen dags för Kristinehamns TK:s årliga sommarläger att starta igång. 35 personer deltog, vilket var ett tiotal fler än tidigare år, trots ett antal återbud från tidigare anmälda spelare. Många var glada och förväntansfulla inför den kommande veckan.

Sommarlägret vid Presterud är en återkommande aktivitet som anordnas av Kristinehamns Tennisklubb varje sommar. Sedan fyra år tillbaka är Karin Johansson tränare. Hon jobbar också till vardags som tränare i klubben, men på sommarlägret är det ändå många nya ansikten på plats, säger hon. En stor del av deltagarna på lägret tränar inte tennis aktivt och en del provar till och med på för första gången. Åldersspannet är mellan 7-14 år. Lägret pågår från måndag 15 juni till torsdag 18 juni.

– Lägret är till främst för att väcka ungdomarnas intresse för tennis, berättar Karin Johansson. Hon tycker det riktar sig mer åt att ha roligt än åt ett fullt fokus på att utvecklas som tennisspelare, även om det såklart också är en del i det. Endast vissa spelare som deltar är mer ambitiösa och tävlar på distriktsnivå. Under rasten då vi talas vid är de flesta ungdomarna fortfarande igång och spelar tennis eller trixar med en boll med kompisarna. Flera av de kommer fram och frågar tränarna när nästa träningspass ska börja.

Ivar, Kasper och Maja jonglerar med en tennisboll också på rasten.
Ivar, Kasper och Maja jonglerar med en tennisboll också på rasten. Foto: Viktor Johansson

På måndagens eftermiddagsträning börjar man med att värma upp med en lek för att sedan börja slå in sig och komma igång med spelet med boll. Den stora mängden spelare gör att det blir åtta spelare per bana som måste samsas om plats. I solskenet verkar inte det vara något som stör utan de enda klagomålen som hörs är riktade mot värmen i luften. Spridd ålder och skicklighet bland spelarna är heller inte något problem då man delat in de i bestämda par. När detta gjorts och träningen är igång imponeras man av särskilt de yngstas fokus och den ordning som hålls på träningarna. En eloge till tränarna för detta.

Två av deltagarna under dagen var Maja, sju år och Isak, tolv år. Maja har spelat tennis sedan tre år tillbaka och började med hennes syster som föregångare. Hon tränar både i klubben men också hemma på gatan där de gjort en egen bana. Isak är istället en av de som är aktiv inom seriespelet för distriktet med omnejd. Han får räknas till en av de mer erfarna deltagarna, "Bäst på lägret", säger han, på allvar eller ironiskt.

Isak, i svart i främre bildkant, med ett forehandsförsök vid en av minibanorna som också fick begagnas på grund av det stora antalet deltagare.
Isak, i svart i främre bildkant, med ett forehandsförsök vid en av minibanorna som också fick begagnas på grund av det stora antalet deltagare. Foto: Viktor Johansson

Artikeltaggar

Karin JohanssonKristinehamnKristinehamns TKPresterudSommarlovTennis

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.