En minnesvärd Kristinehemester

Krönikor
PUBLICERAD:
Ack Värmeland du sköna, skogsstjärna Visnums-Kil 2020.
Foto: Privat
Semester och sommar står för dörren, kanske mer efterlängtad än på många år. En tid att återhämta sig, njuta och skapa minnen med våra nära och kära. Samtidigt lär inte denna semester bli lik tidigare år då vi fritt väljer bland en flora av resmål och aktiviteter och rör oss som vi vill i semesterlandskapet. Likafullt kan det bli en minnesvärd drömsemester. Min önskan är att du skapar och delar med dig av dina semesterminnen i Kristinehamn denna sommar – älska Kristinehamn - #lovekristinehamn.

Besöksnäringen i Kristinehamn är försatt i en oerhört svår situation. Ett sorts ofrivilligt vinteridé, som närmast över en natt inleddes tidig vår, troligen fortsätter över sommaren, oavsett sol och värme, och kanske tar vi oss inte ur det ens till hösten. Besöksnäringen är otroligt viktig för Kristinehamn och hela Värmland eftersom den sysselsätter många människor och berikar vårt samhälle med så mycket. Besöksmålen, platserna är ju en del av vår identitet.

Vi har resurser för turismen i Kristinehamn som vanligtvis lockar besökare från hela världen. De resurserna utplånas inte av ett virus. Industrin är platsbunden och grunden för verksamheterna går inte att flytta på. Det är det som gör besöksnäringen till allas vår gemensamma angelägenhet. Unika tillgångar som vår historia, traditioner, kultur, utflyktsmål och stadsmiljöer, skärgård, skog och natur utgör även i framtiden basen för besöksnäringens utveckling. Och du kan bidra till den, här och nu!

Ulrika Ganterud Evermark är Kristinehamns kommuns turistchef.
Foto: John Persson

Det är en lyx att ha så natursköna platser runt hörnet, som vi kan lära oss att uppskatta mer. Se din närmiljö med nya ögon och på så vis stöttar och stärker du näringen. Att semestra på hemmaplan var inte så ovanligt för några decennier sedan. Min mormor älskade somrarna på Vänern. Jag delar några fotografier från hennes album, från tiden då hon bodde i Kristinehamn under 50-60-talen. Bad vid Skymningen och båtturer till Roholmen var favoriter. Tänk att Vänern har över 22 000 öar, kobbar och skär! Det är storslaget och svårslaget att hitta sin egen klippa vid vattnet och fylla på banken av semesterminnen.

En bild ur Ulrikas privata album. Margarete och Ulrich Eriksson, Vänern 1954.
Foto: Privat

Fler faktorer som gör mig optimistisk är näringens outtröttliga förmåga till kreativitet och utveckling. Kristinehamn har drivna entreprenörer, eldsjälar som brinner för sitt hantverk och sina platser, service och ett gott värdskap. Besöksnäringen kommer att resa sig och skapa strategier för framtiden, nya idéer, produkter och tjänster. Det är jag övertygad om, också utifrån att det faktiskt är ett grundläggande mänskligt behov att mötas. Vi vill och växer av att resa och uppleva platser, kulturer och träffa andra människor. Det vi måste göra nu, att avhålla oss från sociala kontakter, ställa in allt från släktkalas till konferenser och fotbollsmatcher, det är inte en bestående, permanent beteendeförändring. Behovet av att mötas kommer att finnas kvar när pandemin är över och förmodligen vara ännu starkare. Tillsammans är vi starka och vi kan alla hjälpas åt att stärka besöksnäringen och bidra till en hållbar utveckling i Kristinehamn.

Populära Skymningens badplats 1962.
Foto: Bildarkivet

Gör din Kristinehemester minnesvärd och dela gärna dina besök på olika favoritplatser och besöksmål i Kristinehamn. Eller dela någon äldre semesterbild som du kanske hittar bland dina familjealbum. Var med och tävla med dina bilder så kan du vinna en övernattning på någon av våra fina boendeanläggningar #lovekristinehamn

Tills vi möts igen, önskar jag dig en riktigt skön sommar!

Ulrika Ganterud Evermark

Turistchef, Kristinehamns kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.