• idag
  6 juli
  14°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  16°
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  16°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Olika människor agerar olika i kris

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Vi får göra vårt bästa medan vi inväntar vaccin, skriver insändarskribenten.
Foto: Copyright Daniel Strandroth

Det märks tydligt i kristider, så som coronapandemin vi befinner oss i nu, att det finns tre typer av människor; dom som anpassar sig, dom likgiltigt verklighetsfrånvända och dom som får panik. De som tar till sig information och accepterar situationen kanske inte förblir friska, men deras vardag är nog mindre turbulent jämfört med personer som tillhör dom två andra grupperna.

Vi kan nog alla vara överens om att individer som förminskar risker och framför allt anser sig vara odödliga är nästan lika farliga som själva sjukdomen. De vägrar förändra sin vardag eller avstå gamla vanor. Socialt umgänge och festliga traditioner är givetvis roligt, men faktiskt ingen mänsklig rättighet och det är fullt möjligt att sprida smitta utan att själv vara alltför sjuk, oavsett ålder.

Så har vi personerna som i både skräck och vrede pekar finger åt alla håll och letar efter syndabockar till eländet. Dom talar gärna om hur omgivningen ska bete sig, men glömmer ofta bort att själva göra som de lär. Att som lekman utnämna sig till expert inom smittspridning är inte heller helt ofarligt.

Tyvärr kan vi inte stoppa Covid-19 förrän forskare fått fram ett vaccin. Vi kan bara dämpa dess framfart så inte alla hamnar på sjukhus samtidigt och det gör vi bäst genom att följa aktuella riktlinjer och hjälpa varandra utan att skapa mer oro i en redan orolig tid.

SAM

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.