• idag
  7 juli
  12°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   3.1 mm

Barnomsorgen måste anpassas till corona-vardagen

Insändare
PUBLICERAD:
Barnomsorgen kan anpassar ännu mer i coronatider anser insändarskribenten.
Foto: Helena Lindgren

Många förskolor har redan rutiner om att hämtning och lämning av barn från förskola sker ute och förskolorna försöker i möjligaste mån undvika onödiga kontakter och se till att avstånd hålls mellan vuxna och att händer tvättas ofta. Det är jättebra!

Det finns dock fortfarande en del familjer som blir tvingade av kommunens barnomsorg att ha sina barn på två olika förskolor på grund av exempelvis platsbrist eller ombyggnation i en av förskolorna. I corona-tider borde man dock se över detta och tillfälligt genom en undantagsbestämmelse låta familjerna ta sina barn till samma förskola, så att familjens barn inte träffar två uppsättningar av barnpedagoger och två uppsättningar av barn så att smittorisken för corona fördubblas för dessa familjer.

Eftersom det ändå är så många barn som är sjuka och vid minsta lilla förkylningssymptom måste stanna hemma, så är det sannolikt konstant ett underskott av barn på de flesta förskolor och då skulle en undantagsregel om att sätta barn från samma familj i samma förskola fungera under corona-pandemin.

Även barnomsorgen måste kunna anpassa sig i vår föränderliga värld och hjälpa familjerna under denna svåra tid, något annat är oacceptabelt. Alla måste dra sitt strå till stacken och ändra på sina rutiner när det krävs.

Mamma som vill ta sitt ansvar i corona-tider

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.