• idag
  15 juli
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.5 mm
 • torsdag
  16 juli
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  19°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  19 juli
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vem tar hand om din ekonomi om du inte längre själv kan?

Krönikor
PUBLICERAD:
Om du råkar ut för en olycka, blir sjuk, dement, hamnar i ett försvagat hälsotillstånd eller liknande som gör att du inte längre klarar av att sköta din ekonomi så finns det sedan 2017 en ny lag om framtidsfullmakt.

Samma år kom också möjligheten för anhörig att hjälpa en närstående med ekonomin utan någon fullmakt under vissa förutsättningar och för vissa handlingar, så kallad anhörigbehörighet. Anhörigbehörigheten gäller endast enklare vardagsekonomi medan en framtidsfullmakt inte är lika begränsad så har du inte redan skrivit en framtidsfullmakt så kan det vara ett bra sätt att trygga din framtid.

Framtidsfullmakten skrivs alltså för ett framtida behov och blir inte giltig förrän du själv inte längre kan ta hand om de angelägenheter som framgår av fullmakten. Den är ett alternativ till god man eller förvaltare som ju tillsätts först när oförmågan är ett faktum. Du har då begränsade möjligheter att själv välja vem du vill ska hjälpa dig. En vanlig fullmakt riskerar att inte bli giltig om fullmaktsgivaren redan tappat sin förmåga att ta hand om ekonomin. Med en framtidsfullmakt väljer du själv någon eller några du känner och litar på såsom en vän eller anhörig att vara behjälplig med ekonomin senare i livet om det skulle behövas.

Fullmakten får omfatta både personliga angelägenheter såsom att ansöka om hemtjänst och ekonomiska angelägenheter såsom att betala räkningar, hantera avtal och förvalta tillgångar. Fullmakten får dock inte användas för att bestämma en viss åtgärd inom sjuk- eller tandvård. Du kan ange att fullmakten även ska omfatta försäljning av bostad. Ett inte helt ovanligt problem är om ena parten blir dement och behöver flytta till särskilt boende så kan inte kvarboende parten sälja den gemensamma bostaden. Tidigare kunde en bostad endast säljas efter att en god man tillsatts eftersom en försäljning måste godkännas av båda parter när man lever ihop. Nu kan du sköta det inom familjen genom framtidsfullmakt. Framtidsfullmakter är dock inte bara till för äldre personer som riskerar att drabbas av demens. Det finns många oförutsedda händelser och sjukdomar som gör att man kan tappa sin beslutsförmåga.

Det finns några få regler, till exempel måste fullmakten vara skriftlig, bevittnas av två personer, du måste skriva under den av fri vilja med sunt och fullt förstånd. Det krävs ingen registrering för att fullmakten ska vara giltig och den kan återkallas så länge du är vid dina sinnens fulla bruk. Normalt sker ingen granskning av uppdraget men det går att skriva in villkor om det. Du kan ta hjälp av jurist att skriva framtidsfullmakt men du kan också göra det själv. Det finns kostnadsfria mallar på internet att skriva ut. Det kan dock vara viktigt att kontrollera med tänkbara instanser för att undvika framtida problem eftersom alla inte alltid godtar andra fullmakter än deras egna. Bland annat så har Svenska bankföreningen tagit fram en egen mall för framtidsfullmakt att använda men observera att den gäller bara för bankärenden. Mer information om framtidsfullmakter finns till exempel på www.konsumenternas.se (Konsumenternas Bank- och finansbyrå) om du vill läsa mer.

Rose-Marie Andersson

Budget-och skuldrådgivare

Konsumentvägledare

Kristinehamns kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.