Nya stödåtgärder för 15 miljarder kronor

Ekonomi | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: Jessica Gow/TT
Regeringen och samarbetspartierna föreslår nya stödåtgärder till en samlad kostnad på 15 miljarder kronor.
Det handlar bland annat om höjd a-kassa, förlängd ersättning för första sjukdagen och förlängt statligt ansvar för sjuklöneperioden.

Höjt tak i a-kassan även från dag 101 och förlängd ersättning från första sjukdagen. Det är några av de ekonomiska åtgärder som nu regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna presenterar för att lindra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin.

Taket i a-kassans inkomstrelaterade ersättning föreslås höjas för ersättningsdag 101 och framåt från tidigare 760 kronor till 1 000 kronor per dag.

– Det betyder att en bussförare kommer att få en betydligt bättre möjlighet att ta sig igenom den här krisen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Ersättningen för den första sjukdagen, som ursprungligen skulle ha gällt till och med den 31 maj, föreslås nu förlängas i fyra månader till den 30 september.

Dessutom föreslås det slopade kravet på läkarintyg förlängas till 30 september. Detta som ett sätt att minska belastningen på vården.

Fakta: Förslagen

Fakta: Förslagen

Höjt tak i a-kassan från dag 101

Taket i a-kassans inkomstrelaterade ersättning föreslås höjas för ersättningsdag 101 och framåt från 760 kronor till 1 000 kronor per dag. Höjningen är tillfällig och gäller från den 29 juni 2020 till den 3 januari 2021.

Förlängd ersättning för första sjukdagen

Ersättningen för den första sjukdagen, som ursprungligen skulle ha gällt till 31 maj, föreslås förlängas i fyra månader till den 30 september. Samtidigt höjs schablonersättningen med 104 kronor från den 1 juni. Det innebär att den som varit sjuk och får ett karensavdrag på lönen kan söka en schablonersättning om 804 kronor från Försäkringskassan från det datumet. Kostnaden för förstärkningen är 3,2 miljarder kronor.

Fortsatt slopat krav på läkarintyg

Det slopade kravet på läkarintyg föreslås förlängas till 30 september för att minska belastningen på vården. De tillfälliga reglerna innebär att en person inte behöver styrka sin sjukfrånvaro med ett läkarintyg under de 14 första sjukdagarna för att kunna få sjuklön eller sjukpenning, jämfört med de vanliga reglerna då läkarintyg ska lämnas från och med åttonde sjukdagen. Kostnaden för förstärkningen är 1,1 miljarder kronor.

Statligt ansvar för sjuklönekostnader förlängs och justeras

Det statliga stödet för att täcka företagens sjuklönekostnader föreslås förlängas på det sätt som varit fallet för april och maj så att även juni och juli omfattas. Staten kommer från och med den 1 augusti till den 30 september ersätta arbetsgivarna för högre sjuklönekostnader till följd av coronapandemin. Regeringen bereder just nu detaljerna i förslaget. Kostnaden för detta är 9 miljarder kronor.

Fortsatt kompensation av egenföretagare vid sjukfrånvaro

Det ekonomiska stödet till egenföretagare som är sjuka föreslås också förlängas från 31 maj till 30 september. Stödet innebär att egenföretagare med F-skatt har rätt till en schabloniserad ersättning på 804 kr per dag för dag 1–14 i sjukfallet. Kostnaden för förstärkningen är 250 miljoner kronor.

Källa: Regeringskansliet

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.