Hoppa till huvudinnehållet

Varken inställd proffsdebut eller möjlig covid-19 stoppar Jonatan

Publicerad:
30 timmar i veckan tränar Jonatan Hugemark i snitt.
30 timmar i veckan tränar Jonatan Hugemark i snitt. Foto: Privat

Triathleten Jonatan Hugemark fortsätter sin stenhårda satsning.

Motgångar verkar inte bita på den 23-årige Ölmebon. Hans planerade proffsdebut i Texas ställdes in och under förra årets militära OS i Wuhan, där coronautbrottet blev känt strax därefter, däckades han av just ett virus.

– Om jag var smittad av covid-19 kan givetvis varken jag eller någon annan svara på, men det är onekligen en intressant tanke.

Jonatan Hugemark hade verkligen laddat inför oktober månads militära OS i kinesiska Wuhan. Han tvingades dock bryta tävlingen inför den avslutande löpningen och var nära att hamna på sjukhus.

– Då jag och flera andra svenskar blev sjuka i slutet av resan så har det givetvis spekulerats en del kring detta. Det har även bekräftats fall från deltagare.

Jonatan säger att han brukar ha max fem dagar per år då han känner sig krasslig, men att han var riktigt dålig när han kom hem från Wuhan. Trots det tränade han 20 timmar efterföljande vecka. Det säger en del om Jonatans drivkraft.

Cycling är Jonatans specialgren och han funderar på att mäta sig med den svenska eliten.
Cycling är Jonatans specialgren och han funderar på att mäta sig med den svenska eliten.

Jonatan tycker att han återhämtade sig snabbt efter Wuhan och han lade ner hundratals träningstimmar för att komma väl förberedd till sin proffsdebut i Texas.

Men tävlingen blev inställd precis som i princip allt i sportväg i världen, på grund av coronapandemin.

– Elitidrottare och idrottsmän är antagligen bland de hårdast drabbade av krisen. Idrottandet kan tyckas vara oviktigt i sammanhanget, och det kan jag hålla med om, men med det totala upphörandet av tävlingar är möjligheterna att kunna leva på sin idrott obefintliga.

Ställt in tävlingssäsongen

Jonatan ser inte sina förberedelser inför tävlingen i Texas som bortkastad tid. Han säger att långsiktiga mål motiverar honom mer än kortsiktiga.

Han har i stort sett redan ställt in årets tävlingssäsong.

– Jag är inställd på att kanske kunna tävla först i augusti, september och som proffs först ännu längre fram i tiden. Jag tycker det är bättre att ställa in sig på ett långt tävlingsuppehåll och ha tålamod, än att hoppas månad efter månad och tävlingsträna för att det kanske kommer dyka upp någon tävling.

Jonatan säger att han fortsatt har god stöttning av sina sponsorer.
Jonatan säger att han fortsatt har god stöttning av sina sponsorer.

Jonatans möjligheter att träna har inte påverkats trots att han bor i Stockholm, Sveriges epicentrum för coronapandemin.

Han tränar helt på egen hand, med undantag för viss coachning.

– Så har det alltid varit och det är något jag stortrivs med. Till skillnad från många andra behöver jag ingen knuff i ryggen för att få träningen gjord och för att pressa mig till gränsen under varje pass.

Men han betonar är han har suverän stöttning från sina sponsorer, sin klubb och personer i sin omgivning. De gör det enkelt för honom att vara motiverad och målinriktad.

Öser på

Jonatan känner att hans träning just nu är på en hög nivå. Han säger att han öser på med hård träning och att han är i riktigt bra form.

– Träningsveckorna ligger på i snitt strax under 30 timmar. Jag har många timmar att jaga ikapp. Jag har ju trots allt inte haft så många år på mig att träna som de flesta andra.

De senaste veckorna har Jonatan ägnat mycket tid åt tester av sin fysiska kapacitet, för att se hur träningen ska läggas upp framöver. Se vad han redan är bra på och vad som han behöver bli bättre på.

– Cykelträningen har sedan länge varit i fokus. Cyklingen är inte bara den procentuellt största grenen i triathlon utan även den som jag har bäst förutsättningar för.

Jonatan säger att han har viss ambition att tävla nationellt i cykling och se vad han har att säga till om inom den svenska eliten. Han är ödmjuk inför den uppgiften.

– Cykelsporten är liksom triathlon riktigt hård och plågsam.

Artikeltaggar

Jonatan HugemarkÖlmeStockholmTriathlon

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.