Noll kronor in för Folkets hus: "Väldigt kännbart"

Publicerad:
Föreståndaren Anders Larsson säger att hjärtat i verksamheten är att samla människor. Det går inte nu, och därför är det svårt. Foto: NKP Arkiv

Det är tufft för många av Sveriges Folkets hus och parker just nu. Från riksorganisationens håll sänder man ut nödrop och vädjar om riktat ekonomiskt stöd för att rädda verksamheterna från att gå under. I Björneborg har man tappat närmare 100 procent av intäkterna, men föreståndaren Anders Larsson försöker hålla hoppet uppe.

Coronavirusets konsekvenser drabbar särskilt de verksamheter som bygger på att samla människor. Folkets hus och park i Björneborg är ett av de allra tydligaste exemplen.

Evenemang som var planerade i vår, som skivmässan, en loppis och en konsert har fått ställas in och man får inte in någon lokalhyra eftersom att inga sällskap längre hyr. Samtidigt måste elräkningar och löner betalas som vanligt.

– Det ser ju inte bra ut, det gör det inte. Vi har tappat på gränsen till 100 procent av all inkomst vi har själv, det är noll kronor in men lika mycket ut som vi har i vanliga fall. Det blir väldigt kännbart. Vi står inte inför att vi håller på att gå i konkurs i den här sekunden, men det kommer bli ett otroligt tungt år, säger Anders Larsson.

Det är svårt att planera framåt och veta hur mycket man kan "gasa på" inför hösten, eftersom att ingen säkert kan förutspå virusets utveckling.

– Man får se, året är ju inte slut och förhoppningen finns fortfarande att man skulle kunna få en bra sensommar och höst, men vi vet ju inte.

Försöker växla om

Riksorganisationen Folkets hus och parker samlar 500 medlemsföreningar runtom i Sverige. I ett pressmeddelande skriver de om den ansträngda situationen och efterlyser ekonomiskt stöd och konkreta åtgärder. De menar att det statliga krispaketet med 500 miljoner kronor till kultursektorn inte räcker.

– Det är klart att skulle vi kunna få något riktat stöd så vore det fantastiskt. Sen förstår jag att det aldrig kommer bli tal om att täcka upp allt vårt bortfall, men det kanske kan dämpa litegrann i alla fall, säger Anders Larsson.

I svåra tider gäller det att hitta nya lösningar och tänka utanför boxen. I Björneborg planerar man för olika typer av aktiviteter som kan locka folk utan att riskera smittspridning.

– Det är som det är, det är bara att kämpa på och försöka se till att växla om verksamheten och kanske kunna erbjuda verksamhet som är attraktiv även i det här läget.

Artikeltaggar

Anders LarssonBjörneborgBjörneborgs Folkets hus och parkFolkets Hus och ParkerNyheter

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare