Hoppa till huvudinnehållet

J.S. Apollo har nu sprungit in 1,2 miljoner kronor

Publicerad:
Jarl Spelling med sin J.S. Apollo som har varit framgångsrik på travbanorna.
Jarl Spelling med sin J.S. Apollo som har varit framgångsrik på travbanorna. Foto: Oscar Gustavsson

Jarl Spellings J.S. Apollo hade 2017 en svit på sex raka segrar och det har fortsatt att gå bra.

Hästen har nu sprungit in nästan 1,2 miljoner kronor. Av Kristinehamnsägda hästar är den en av de mest vinstbringande genom tiderna och den har bidragit till att Jarl nu kan ägna sig åt hästar på heltid.

– Jag har levt på hästar det senaste året. Jag är privilegierad att jag kan leva på min hobby, säger Jarl.

Rose Of The Year, kallad Jerry, ska göra tävlingsdebut ikväll. Jarl och dottern Tuva med ägarna Irene och Jenny Holmström.
Rose Of The Year, kallad Jerry, ska göra tävlingsdebut ikväll. Jarl och dottern Tuva med ägarna Irene och Jenny Holmström. Foto: Oscar Gustavsson

51-årige Jarl Spelling började intressera sig för trav i 20-årsåldern. Långt senare köpte han stoet Elsa-Britta och startade egen uppfödning. En av avkommorna är J.S. Apollo som slog igenom 2017. Jarl blev det året korad till Årets amatörtränare under Färjestadtravets gala.

Jarl arbetade 2005 i Frankrike för travtränaren Stefan Melander. Jarl fastnade lite för landet och förra året tog han med sig J.S. Apollo dit.

– Man måste ha tjänat ihop en miljon för att få vara med och tävla, så när han tjänat cirka 900 000 och vunnit långloppet i V86 så tyckte jag tillsammans med Björn Goop att vi skulle pröva honom i Frankrike och då i Björns regi. Han har en filial med 40 hästar i träning i Normandie.

J.S. Apollo tävlade i Frankrike och bra gick det.

– Han gjorde tio starter och vann ett lopp i Lyon. Han tog tre andraplatser och vann pengar i alla lopp utom ett. Det är ganska stort att vinna i Frankrike.

För tre veckor sedan tvingades J.S. Apollo hem till Kristinehamn på grund av coronaviruset. Jarl säger att när restriktionerna släpper så kommer han nog att åka ner med hästen igen, för han passar där.

J.S. Apollos svenska årsdebut var långfredagens V75-tävlingar på Färjestad. J.S. Apollo startade i avdelning 3 och slutade ganska långt ner i resultatlistan. Jarl säger att det inte blev ett lopp som passade J.S. Apollo. Hästen vill fram tidigt i loppet, helst i spets, men startade nu en bit ner i fältet. Då händer det att han tappar intresset och slutar tävla.

Nästa chans för J.S. Apollo är i Årjäng på söndag. Carl-Johan Jepson sitter i sulkyn.

Av Kristinehamnsägda hästar är J.S. Apollo en av de som travat bäst. Inte allra bäst. Jarl säger att Window W, som ägdes av Gullik Johnsen i Ölme, på 1980-talet sprang in 1,8 miljoner kronor. Jarl nämner också Monsieur Mistral, som ägdes av Anders Hall och som var en mycket framgångsrik häst.

Jarl vet inte om J.S. Apollo har nått sin topp än.

– Vi får se. Det är tuff konkurrens i hans klass silverdivisionen. I gulddivisionen får han också vara med.

Nyfikna. Fast Alva och Tuva Spelling är inga okända ansikten för hästarna.
Nyfikna. Fast Alva och Tuva Spelling är inga okända ansikten för hästarna. Foto: Oscar Gustavsson

Jarl har sina hästar vid Karaby Mon som ligger bara ett par hundra meter från Bro travklubbs rakbana. Jarl tränar mycket där och han säger att banan är i jättefint skick. Jarl har hjälp av Aimeé Sageland från Ridskolan stor och liten i Linnebäck.

– Vi kör hästarna ihop. Om hon kör den ena så kör jag den andra. Hästarna tycker det är roligt att vara flera.

Jarl bor i Björneborg men han har köpt loss mark vid Karaby Mon och ska bygga hus där. Han kommer alltså att få boende och hästgård samlat på ett ställe.

Elsa-Britta, som bland annat är mamma till J.S. Apollo, ska föla i maj. Pappa är Tobin Kronos som Jarl säger har fått fina avkommor. De äldsta är ett år.
Elsa-Britta, som bland annat är mamma till J.S. Apollo, ska föla i maj. Pappa är Tobin Kronos som Jarl säger har fått fina avkommor. De äldsta är ett år. Foto: Oscar Gustavsson

Jarl är ägare, uppfödare och tränare. Den här veckan är tre av hans hästar i farten. J.S. Apollo ska som nämnts till Årjäng, medan J.S. Alpha ska tävla på Färjestad på lördag.

Den tredje hästen är Rose Of The Year, Jerry kallad. Jarl tränar hästen som ägs av Irene och Jenny Holmström. Jerry är en treåring som ikväll i Örebro ska göra tävlingsdebut. Jarl är förhoppningsfull.

– Det är jättespännande. Han var besvärlig i början och hade jättesvårt med travet, men han har växt till sig. Han kvalade 30 mars på 1.19,5 och han gjorde det på ett bra sätt, gick med i tempot.

Ägarna får inte se Jerrys debut på plats. Travsporten har drabbats av coronaviruset på så sätt att tävlingarna körs utan publik. Bara hästarnas kuskar, tränare och skötare har tillträde.

Jarl tävlar också med J.S. Athena. Just nu är hon dock under uppbyggnad. Jarl säger att han nog började tävla med henne för tidigt.

– Tvåårsstarter är inte att rekommendera, kan du skriva.

Hjälper till. Tuva Spelling är påskledig.
Hjälper till. Tuva Spelling är påskledig. Foto: Oscar Gustavsson

Jarl har varit tävlingskusk, men för tillfället ligger han lågt. Jarl har problem med en axel och han har därför sin körlicens inaktiv. Det är möjligt att han aktiverar den när han blir hel.

– Jag tycker det är väldigt kul att köra, men man måste köra ofta för det ska bli bra. Och det är ogynnsamt att köra själv i större lopp. Det är bättre att anlita etablerade kuskar.

Jarl har fyra barn och kanske kan sonen Philip bli en etablerad kusk i framtiden.

– Han håller på att ta sin körutbildning och det är kul. Han får ju naturligtvis köra åt mig när han har körlicens. Även Sophie, äldsta dottern, är med och kör och rider, säger Jarl.

Artikeltaggar

Bro travklubbJ.S. ApolloJarl SpellingKristinehamnTrav

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.