Elpriset borta med vad?

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten håller inte med NKP:s ledare.
Foto: Johansen, Erik
Ledaren i onsdagens NKP den 18 mars behandlar lågt elpris för elproducenterna på elmarknaden. Skribentens slutsats att vindkraften är orsaken till det negativa elpriset natten 9 till 10 februari tyder på bristande insikt i hur det svenska elsystemet fungerar.

Vid midnatt mellan den 9 och 10 februari var elkraftsfördelningen:

Vattenkraft 9,1 GW, Kärnkraft 7,8 GW, Vindkraft 3,5 GW, Värmekraft0,9 GW.

Samtidigt exporterades 5,7 GW till grannländer.

Tillgången av elektricitet på marknaden var då större än efterfrågan och priset blev negativt. Vattenkraften som anpassas till behovet av el kan variera mellan 2 och 13 GW. Vatten kan sparas till behov av el uppstår. Vid det här tillfället har tydligen planeringen av vattenkraftsproduktionen misslyckats och för stor mängd el totalt producerats med prisfall som följd.

Peter Danielsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.