Hoppa till huvudinnehållet

Vi bryr oss om alla människor

Publicerad:
Ingemar Elf är en flitig debattör på NKP:s opinionsida och en förkämpe för att alla människors värde är lika stort.
Ingemar Elf är en flitig debattör på NKP:s opinionsida och en förkämpe för att alla människors värde är lika stort. Foto: Ingrid Ramberg

Signaturen uppgiven erkänner i en insändare i onsdags att invandrarna betytt mycket för att bygga upp Sverige. Bra. Leif G.W Perssons utmärkta TV 4 serie; blattarna som byggde Sverige, visade också på detta, liksom Anders Johnsons bok; Garpar, gipskatter och svartskallar, Invandrarna som byggde Sverige. Vilken ger ett längre och djupare perspektiv ända från Vikingatiden om hur viktig invandringen varit för Sveriges utveckling, industri, kommunikationer, handel, kultur…

Men det är inte bara något som hände förr utan fortsätter nu. Flera av våra största företag ägs eller samarbetar med utländska intressenter; Volvo personbilar, Kongsberg, Barilla för att ta några exempel. Människor med utländsk bakgrund gör viktiga insatser på många områden: Mohammed tog hand om min gamla mor på äldreboendet, Koroush kör bussen, Ahmed gör härliga pizzor.

Vintergatans Vårdcentral i Kristinehamn drivs av ett norskt företag, där tjänstgjorde för en tid sen fyra läkare från Mellanöstern och två svenska pensionerade läkare. Sen förstår du inte varför så många ser likheter mellan SD och nazisterna. Det är viktigt att lära sig av historien och inte glömma det som blivit fel. Annars upprepas felen igen och igen.

Den fransk-tyska journalisten och författaren Géraldine Schwarz fick EU:s litteratur pris för sin bok; Medlöparna, som handlar om hur hennes farfar och morfar under andra världskriget drog nytta av nazisterna och bidrog till att möjliggöra nazisternas förbrytelser.

Det är konstigt med invandrare och migrationen

I en intervju i DN säger hon: ” Tredje rikets historia är användbar som lärdom för alla. Därför att populistpartierna idag använder samma metoder. Först sprider man skräck. Målar upp katastrofscenarier: att hela Europa kommer att invaderas av araber. Att nationen är stadd i förfall, värdena, kulturen. Sedan presenterar de sig själva som räddarna och gör gällande att de har monopol över representationen av folket.”

Att det finns medlöpare till SD även i en del andra partier är förstås beklagligt, och genant för dessa. Du undrar om det inte står något i Moseböckerna om att ta hand om landets egna invånare och vad kyrkan gör för de äldre. Det fjärde av de tio bud Gud gav till människorna genom Mose på Sinai berg lyder: Du skall hedra din fader och din moder på det att det må dig väl gå och du får länge leva i ditt land. 2:a Moseboken 20:3-17. Det är det enda av buden som åtföljs av ett löfte.

Mycket av kyrkans verksamhet riktar sig också till äldre. Äldre personer är mycket väl representerade i kyrkans verksamhet, I Gudstjänster, dagledigträffar, Bibelstudiegrupper mm. Men de äldre är också en viktig resurs som gör viktiga insatser i och för kyrkan. En stor del av våra frivilliga på Språkcafeét, vid dagledigträffar, besöksverksamhet, körer, kyrkväktare, kyrkvärdar med flera är äldre personer som kan och vet mycket, har stor livserfarenhet och kompetens.

Ingemar Elf

Artikeltaggar

Ingemar ElfInsändareKongsbergSverige

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.