Hoppa till huvudinnehållet

"Vi räknar med att tappa 80 procent"

Publicerad:
Marcus Andersson, vice vd, och Patrik Ekman, vd, är oroliga över vilka ekonomiska konsekvenser coronaviruset kommer att få.
Marcus Andersson, vice vd, och Patrik Ekman, vd, är oroliga över vilka ekonomiska konsekvenser coronaviruset kommer att få. Foto: Magnus Carlsson

Efter en stark inledning av året med en tydlig uppgång jämfört med tidigare år kom corona. Nu ser det väsentligt mycket sämre ut för Ekman Hotels.

– Vi räknar med att tappa 80 procent under andra kvartalet, säger vd Patrik Ekman.

Hela koncernen som ingår i Ekman Invest arbetar med verksamheter som bygger på att människor möts. Nordic Toilet och Ekman Events har i huvudsak sina verksamheter koncentrerade till sommarhalvåret så där är det för tidigt att sia om vad som ska ske.

Ekman Hotels har året runt-verksamhet i Kristinehamn, Charlottenberg, Årjäng och Karlskoga. Företaget hade en omsättningsökning på över tio procent i början av året. Efter coronautbrottet har det vänt - rejält.

– Vi har sett att det har minskat, men vi är bara i början än. Lyssnar man till vad man förutspår i branschen kommer vi att tappa 80 procent under april, maj och juni, säger Patrik Ekman.

Branschen varslar

Han berättar att Scandic Hotel redan har varslat, Nordic Choice Hotels kommer troligen att varsla i nästa vecka.

– Vi jobbar för att undvika ett större varsel. Vi gör allt vi kan för att anpassa scheman och verksamheter efter de avtal vi har med personalen, säger Patrik Ekman.

I nästa vecka kommer ledningsgruppen att åka runt bland de olika hotellen och prata med personal om vilka utmaningar man står inför.

– Lyckligtvis har vi rätt bemanning från början så fallet blir inte så högt. Hur det än är så krävs det en grundbemanning för att hålla öppet.

Talar ni om uppsägningar eller permitteringar?

– Vi vill som sagt undvika uppsägningar. Vad vi ska titta på är om vi kan utnyttja semesterdagar eller liknande. Vi avvaktar också vad facken och arbetsgivarorganisationerna kommer fram till.

Patrik Ekman säger att de tittar i ett tvåveckorsperspektiv när de planerar verksamheten. Mycket ändras och det ändras fort:

– Det vi visste på onsdag morgon var inte det samma som vi visste på torsdag morgon och heller inte samma som vi visste på fredag morgon. Hur ska vi då veta vad som väntar i slutet av nästa vecka?

Många har tagit fasta på regeringens beslut att stoppa evenemang med fler än 500 deltagare, men många tar det säkra för det osäkra och skärper tolkningen ytterligare. Det betyder att mindre konferenser också ställs in.

– Folk går inte ut och äter längre. Man är rädda för rädslan på något vis, säger Patrik Ekman.

Inom hotellbranschen talas det om att det behövs krispaket. Något som kan möjliggöras sedan Riksbanken har gått ut med att man ska låna ut 500 miljarder kronor i företagsstöd.

"Vi får kavla upp ärmarna och göra det bästa av situationen", säger Patrik Ekman, vd för Ekman Invest.
"Vi får kavla upp ärmarna och göra det bästa av situationen", säger Patrik Ekman, vd för Ekman Invest. Foto: Magnus Carlsson

Som den positivist han är kan ändå inte Patrik Ekman låta bli att se framåt:

– Jag hoppas att vi alla kommer ur den här krisen med mycket lärdom.

Planerar framåt

Planeringen inför Fastingen och Putte i Parken fortsätter som vanligt. Patrik Ekman anser att det är alldeles för tidigt att blåsa av evenemang som inte ska genomföras förrän slutet av maj respektive mitten av juni.

– Nu är det inte läge att drabbas av en depression. Det handlar snarare om att kavla upp ärmarna och göra det bästa av situationen. För det här ska vi klara, även om det just nu ser väldigt mörkt ut, avslutar Patrik Ekman.

Artikeltaggar

ÅrjängCharlottenbergCoronavirusetFastingenKarlskogaKristinehamnNäringslivNyheterPatrik EkmanPutte i parken

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.