Flera nya coronafall i Värmland

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Region Värmland har under torsdagen upptäckt nya fall av corona i Värmland.
Foto: Håkan Strandman
Ytterligare tre personer i Värmland har bekräftats smittade av coronaviruset, enligt ett pressmeddelande från Region Värmland.
Minst en person tas om hand på infektionskliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad.

Sedan tidigare har två personer i länet testats positivt för viruset efter att ha varit på en bussresa i Italien.

Enligt ett pressmeddelande från Region Värmland ska en av de tre nyligen konstaterat smittade också nyligen varit i norra Italien. Några av de tre har koppling till tidigare fall och har identifierats genom smittspårning.

– Vi har också något fall där vi inleder ny smittspårning omedelbart, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare, i pressmeddelandet.

Smittspårningen inleds i enlighet med rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Det innebär att man spårar de personer som varit i nära kontakt med de smittade personerna under de dagar som de har uppvisat symtom.

Hittills har Region Värmland konstaterat fem smittade personer, av de hundratals prover som tagits.

– Liksom i tidigare fall har personerna smittats utomlands eller varit i kontakt med personer som smittats utomlands, uppger Ingemar Hallén.

Ett par av de personer som nu konstaterats bära på smittan har ännu inte återförts till vården, utan de befinner sig i så kallad hemkarantän. Det innebär att det är förenat med restriktioner enligt smittskyddslagen hur de får förflytta sig.

– Det kommer att föras en nära dialog mellan de här personerna och infektionskliniken, och utifrån hur de känner sig kan det bli aktuellt att de får läggas in.

Om det handlar om vuxna personer eller barn/ungdomar kommenterar man inte från sjukvården. Vad gäller allmänheten gäller samma förhållningsregler som tidigare: att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Vid frågor om coronaviruset

Har du till exempel hosta, feber eller halsont kan du få goda egenvårdsråd på 1177.se.

Besök folkhälsomyndighetens webbplats. Där finns bra frågor och svar om det nya coronaviruset.

Ring 113 13 om du har allmänna frågor om det nya coronaviruset.

Ring 1177 på telefon när du har feber, hosta eller andningsbesvär och om något av följande stämmer in:

Du har under de senaste 14 dagarna varit på platser där det pågår smittspridning på grund av coronaviruset. Information om berörda områden finns på 1177.se och Folkhälsomyndighetens webbplats.

Du under de senaste 14 dagarna varit i närkontakt med någon som har sjukdomen covid-19 (coronavirusinfektion).

Källa: Region Värmland

Läs också:

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.