TV: Se presskonferensen om coronaviruset i Värmland i efterhand

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Skoldirektören Maria Kjällström under onsdagens pressträff med anledning av coronaviruset.
Två värmländska personer i 50-årsåldern har testats positivt för det nya coronaviruset efter en bussresa till norra Italien. Det meddelade Region Värmland vid lunchtid på onsdagen.

Karlstads kommun höll klockan 13 en presskonferens där skoldirektör Maria Kjällström bland annat berättade att knappt tio elever och en personal från fyra skolor i Karlstad uppmanats att gå hem från skolan.

Region Värmland kallade till presskonferens 14.00 med information hur övriga personer på samma bussresa som de smittade ska agera.

Under Karlstads kommuns presskonferensen inledde skoldirektör Maria Kjällström med att berätta att elever och vårdnadshavare på flera skolor i Karlstad varit med på samma bussresa som de misstänkta coronavirusfallen.

Fall som alltså Region Värmland vid lunchtid bekräftade som positiva.

Det rör sig om elever från Norrstrandsskolan, Rudskolan, Mariebergsskolan och Nobelgymnasiet.

– Totalt handlar det om knappt tio elever. Vi har i dag uppmanat dem att gå hem från skolan, men flera av den var redan i hemmet, sade Kjällström på presskonferensen.

En direkt konsekvens av dagens besked är att yrkesmässan som skulle arrangerats i Tingvallahallarna i morgon ställs in.

– Vi hör att det finns mycket oro just nu och ett viktigt mål för oss att att nu åstadkomma en så trygg miljö som möjligt. Därför har vi sagt till eleverna att gå till skolan i morgon istället för yrkesmässan.

Region Värmlands kallade till presskonferens klockan 14.00.

Under presskonferensen konstaterades att två personer i 50-års åldern i samma familj testats positiva för det nya coronaviruset. Båda har lindriga symtom och mår efter omständigheterna väl och tas om hand på Centralsjukhuset i Karlstad.

– De har varit på en skidresa med buss till norra Italien under sportlovet och kom hem i lördags, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare.

Smittspårning har inletts enligt folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär att man spårar de kontakter som personerna har haft under de 14 dagar som eventuella symtom skulle uppstå.

Alla övriga personer på bussen är från Karlstadstrakten i Värmland och kontaktas just nu med information om hur de ska agera.

– Har man symtom som hosta, feber och andningsbesvär ska man stanna hemma och kontakta 1177. Är man frisk ska man invänta att bli kontaktad av oss eftersom man kan ha haft närkontakt med smittade personer, säger Ingemar Hallén.

– Vi har väntat oss att vi förr eller senare skulle få bekräftade fall i Värmland. Nu arbetar vi på enligt våra rutiner för att begränsa eventuell smittspridning, men vi förväntar oss att det blir fler. Vår beredskap för att hantera det är god och vi har ingen pågående smittspridning i samhället i Sverige, fortsätter han.

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.