Ställer ut ögonblick av glädje och ro

Publicerad:
Det allra viktigaste för vännerna Carmen Henriksson och Kristina Billinger är att ha roligt när de skapar. De vill gärna smitta andra med den glädjen. Foto: Ingrid Ramberg

Vännerna Carmen Henriksson och Kristina Billinger vill uppmuntra alla till att ta sig tid att stanna i vardagens alla små ögonblick. Den viljan, tillsammans med glädjen att skapa, genomsyrar deras utställning i galleri Vågen som har vernissage imorgon, fredag.

Utställningen heter just Ögonblick, och att den visas i Kristinehamn och ingen annanstans beskrivs som en klockren fullträff.

Carmen Henriksson är född och uppvuxen i Lundsberg och har gått vårdgymnasiet på KPS. Nu bor hon sedan många år tillbaka i Motala. Kristina Billinger bor åt ett annat håll från Kristinehamn sett; i Östra Ämtervik i Sunne.

När vännernas idé att göra en gemensam utställning föddes så föll valet av ort på Kristinehamn. De åkte hit och rekade och hittade då till galleri Vågen.

– Jag har alltid tänkt att det finns ett kulturintresse i Kristinehamn. Jag har haft det i bakhuvudet och haft en känsla för det. Vi ville inte ha utställningen hemmavid och det här visade sig bli helt perfekt, säger Kristina.

– Det här är ett fantastiskt ställe, vi trodde inte det var sant när Hannah (Frisell, kommunens kultursamordnare) visade oss det, fortsätter hon.

Carmen Henriksson har testat olika tekniker men fastnade till slut för olja. Hon föredrar att måla ansikten med olika uttryck, men på utställningen visas även en hand.
Carmen Henriksson har testat olika tekniker men fastnade till slut för olja. Hon föredrar att måla ansikten med olika uttryck, men på utställningen visas även en hand. Foto: Ingrid Ramberg

Carmen Henriksson målar i olja medan Kristina Billinger fotograferar.

– Jag har alltid tyckt om att måla, men 2015 fann jag den där ron att sätta mig ned och måla. Det kändes bra, det var roligt och avkopplande, berättar Carmen.

– Det är kameran som har varit mitt redskap de senaste åren. Det är en väldig avkoppling för mig. När jag tar kameran med mig och går ut så är det som att det bara handlar om det en stund, säger Kristina.

Hunden Otto har alltid påmint Kristina Billinger om att ta vara på ögonblick i vardagen. Det märks, eftersom att han utgör motivet på de fotografier hon ställer ut.
Hunden Otto har alltid påmint Kristina Billinger om att ta vara på ögonblick i vardagen. Det märks, eftersom att han utgör motivet på de fotografier hon ställer ut. Foto: Ingrid Ramberg

Vågens väggar har under veckan prytts med Carmens målningar, i huvudsak föreställande kvinnoansikten, och Kristinas fotografier, som uteslutande föreställer den engelska bullterriern Otto. Det gemensamma är att verken visar ögonblick.

I kontakten mellan människor och djur, i flyktiga ansiktsuttryck som fångas, finns ögonblick som passerar. Carmen och Kristina tror att det är viktigt att man mitt i den stundtals stressade vardagen stannar upp och njuter av de små ögonblicken av frid och glädje.

– Att stilla sig och ta vara på ett ögonblick, ta sig tid att bli kvar i stunden, låta oss fascineras. Vi behöver påminnas om det, säger Kristina.

Utställningen invigs alltså fredagen den 28 februari och hänger sedan fram till den 7 mars. Utställarna har sett till att det finns stolar i galleri Vågen för att optimera besökarnas förutsättningar att sätta sig ned "ett ögonblick", gå ned i varv och ta in konsten.

Hundar välkomnas till galleri Vågen. Kristina Billinger har förberett med en vattenskål för de fyrbenta gästerna.
Hundar välkomnas till galleri Vågen. Kristina Billinger har förberett med en vattenskål för de fyrbenta gästerna. Foto: Ingrid Ramberg
Att det blev just i Kristinehamn som vännerna valde att ställa ut beror dels på den geografiska placeringen, men också på Kristinehamns rykte som en kommun där det finns ett kulturintresse.
Att det blev just i Kristinehamn som vännerna valde att ställa ut beror dels på den geografiska placeringen, men också på Kristinehamns rykte som en kommun där det finns ett kulturintresse. Foto: Ingrid Ramberg

Artikeltaggar

Galleri VågenKonstKvarteret VågenUtställningar

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare