Rådhuset som ungdomens hus blir ett lyft för Kristinehamn

Insändare
PUBLICERAD:
Rådhuset skulle bli toppen som ungdomshus menar KFUM.
Foto: Frida Johansson
Styrelsen för KFUM Kristinehamn har idag tagit del av Liberalernas insändare om att göra Rådhuset till ett ungdomens hus. Vi har nu vår fritidsgårdsverksamhet förlagd till en lokal på Kungsgatan 21. Lokalen begränsar möjligheterna till att göra allt det som ungdomarna och vi önskar. I vår verksamhetsplan har vi ett långsiktigt mål och det är att ha ett Ungdomens hus år 2025. Då nu Liberalerna kommer med detta förslag ser vi en möjlighet att få till ett sådant hus tidigare under förutsättning att KFUM får vara med förstås..

Vi har en enkel grundfilosofi. Vi tror på alla människors lika värde. Och vi tror att alla människor har behov av fysisk aktivitet, ökad kunskap och tid för reflektion för att utvecklas och må bra.

KFUM har funnits i Kristinehamn i över 100 år, vår idrottsskola har vi kört varje sommar i 70 år och fritidsgården fyllde nyss 50 år. Vi har ett stort kontaktnät, lokalt, nationellt och internationellt och det ger våra ungdomar chanser att vidga sina vyer, få ledarutbildningar och nya erfarenheter.

Vi har genom åren legat i framkant. Till exempel började vi med att få barn och ungdomar i rörelse långt innan varningssignalerna om att stillasittandet var till skada. Förra året invigdes skateparken i Stadsparken till vilken KFUM genom sökta medel från Allmänna Arvsfonden kunde bidra med 2,4 miljoner kronor. Vi kan söka medel från olika fonder för att stötta vår verksamhet vilket är svårt för en kommunal inrättning.

Rådhusets läge är idealiskt för oss då vi ofta har verksamhet på torget. Vi kommer också närmare Skateparken där KFUM Action, en nystartad klubb för skateboardåkande barn och ungdomar, håller till.

Rådhusets alla rum skulle kunna fyllas med skapande verksamhet, E-sport, podcasts, dans, musik, målning, teater , matlagning, café, läxhjälp osv. Allt i samarbete med andra föreningar, Musikskolan, Muséet och studieförbunden med flera.

Vårt nuvarande huvudmål med ett Ungdomens hus är att skapa tillfällen för ungdomar av olika härkomst att mötas och utvecklas som individer. Vi ser Rådhuset som en öppning för en vidgad och mer diversifierad verksamhet.

Styrelsen för KFUM Kristinehamn

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.