Så ser verkligheten ut för en undersköterska inom hemtjänsten

Insändare
PUBLICERAD:
Hemtjänsten har det redan tufft menar undersköterskan bakom insändaren.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
I artikeln i Nya Kristinehamns-Posten 14/2, ”Det är ingen som tycker om det här” står det att det ska sparas i äldreomsorgen.

Ibland verkar det som det bara pratas om äldreboende. Vi inom hemtjänsten tillhör även vi äldreomsorgen och vi vet mycket väl hur tufft det redan är. Hemtjänsten har aldrig varit utan delade turer, när det för ett tag sedan talades om att de ska återinföras. Vi har hela tiden haft tre stycken delade turer på ett sexveckorsschema.

Sonja Höglund pratar nu om att det ska vara två delade turer på en sexveckors period. Hoppas då det även gäller hemtjänsten! Vi har som sagt var redan ett tufft schema. Enligt nya schemat som började gälla vecka 8 så har vi förutom de tre delade turerna, cirka 12 kvällspass där nu arbetstiden även utökas till kl 22 på tre pass på sex veckor, samt att vi har tre stycken poolturer på sex veckor.

Scheman är svårt att få till, det förstår jag. Men att fördela arbetstiden så ojämnt som det görs är ingen ”hit”. Som exempel kan man en vecka arbeta 49, 50 eller 51 timmar för att nästa vecka jobba 23, 32 eller 33 timmar.

Processen att effektivisera scheman för äldreomsorgspersonal är ju redan igång. Men vi i hemtjänsten kan snart inte bli mer effektiva. Ibland kan restid/gångtid vara väldigt knapp mellan besöken.

Hemtjänsten jobbar ju efter ”tidtabell” där man inte ens har någon kiss/kaffepaus inplanerad. Men har man tur kan det vara någon kund som tackar nej till en insats så man får lite tid över till detta ändamål.

Det känns som ingen av beslutsfattarna ens har en tanke på oss hemtjänstpersonal som är ute på fältet och hur vi jobbar.

Hoppas ögonen öppnas innan personalen tar slut.

USKA

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.