• idag
  25 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   3.9 mm
 • söndag
  27 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

100 år av kvinnokamp – men vi får aldrig stanna upp

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Inga-Lill Röhr (S) är distriktsordförande för S-kvinnor i Värmland.
Foto: Oscar Gustavsson
Rösträtten, barnomsorgen, sexköpslagen, kvinnofridslagstiftningen, samtyckeslagstiftningen, föräldraförsäkringen, rätten till arbete, särbeskattning och aborträtten. Alla dessa självklarheter som gärna tas för givet, men som grundar sig i åratal av kamp. S-kvinnor fyller 100 år som förbund den 14 februari, och utan alla S-kvinnors slit hade dessa självklarheter fortfarande varit oklarheter. Nu fortsätter vi kampen.

Förskolan har utmaningar att vänta nu och i framtiden i takt med att befolkningen växer. Fler blir äldre vilket är positivt. Detta tillsammans leder till att vi behöver fler som utbildar sig för att arbeta inom förskola och äldreomsorgen för att klara av framtidens utmaningar. Vi har en förskola vi ska vara stolta över, men S-kvinnor kräver att förskolan också har öppet nattetid. En lagstadgad rätt till barnomsorg även på kvällar, nätter och helger. Vi vill förbjuda religiösa friskolor då vi anser att förskolan och skolan ska byggas på demokratiska och sekulära värderingar med genusmedveten och normkritisk pedagogik.

Inom hela välfärdssektorn så är det kvinnor som utgör majoriteten av de anställda och som i dagsläget ofta sliter ut sina kroppar och känner pressen av att inte riktigt räcka till. Med dagens arbetsvillkor är vi inte förvånade över att kvinnor känner sig stressade och utbrända. Vi kräver satsningar på välfärden, att delade turer tas bort, att heltid blir norm och att sms-vikariaten samt allmän visstid ska upphöra.

Slutligen vill vi säga tack till er som gick före, för oss som kom efter. Nu kämpar vi i hundrade år till.

Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor

Inga-Lill Röhr, distriktsordförande S-kvinnor

Margareta von Wachenfeldt, ordförande S-kvinnor Arvika

Lena Olsson, ordförande S-kvinnor Charlottenberg

Lillvor Eriksson, ordförande S-kvinnor Filipstad

Madelene Tönnberg, ordförande S-kvinnor Hagfors

Nathalie Björfeldt, ordförande S-kvinnor Karlstad

Kajsa Adolfsson, ordförande S-kvinnor Kristinehamn

Christina Persson, ordförande S-kvinnor Lesjöfors

Olga Ljung, ordförande S-kvinnor Säffle

Khadidja Nassan, S-kvinnor Torsby

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.