Ja, ett fossilfritt samhälle för alla

Insändare
PUBLICERAD:
Elbilar, bonus-malus och fosilfritt samhälle är ämnen för debatten mellan Oscar Askling och signaturen Martin.
Foto: Heiko Junge
Oscar Askling svarar signaturen Martin
Hej Martin. Jag kör också väldigt tunga stenar med den!
Skämt åsido.

Du har rätt att det är inte världens miljö- eller klimatsmartaste bil. Vi har också planer på att införskaffa en elbil om du är nyfiken. Men jag liksom andra, har inte råd med vilken prislapp som helst. Därför måste Bonus-Malus samt konkurrensen på marknaden se till att driva ned priserna på elbilarna (eller gasbilar om man nu tror på dem).

Därför, är det så viktigt att vi fortsätter subventionera de bättre alternativen och beskattar de sämre. Annars kommer alltid de sämre alternativen att vara billigare och vi fortsätter sabba barnens planet.

Jag tycker också att det är synd att vi fått ärva en så pass oljeberoende värld och det är så svårt för en vanlig enkel person att göra rätt.

Det är det som vi i MP vill ändra på. Man ska inte behöva gå in i en affär och vara kunnig i vad som förstör miljön. Man ska inte behöva tänka på klimatet när man ska ta sig till sopsorteringen eller till släkten. Man ska inte behöva avstå från att skaffa barn för klimatets skull.

Jag tror det är fler som håller med om att detta, men det verkar vara för svårt att åtgärda?

Det är ofta man som miljöpartist får försvara sig för sådana här kommentarer. Jag kan förstå det men tycker det är tröttsamt. Det är omöjligt att leva ett liv som idag som inte ger stora konsekvenser på vad barnen får ärva. Miljöpartister gillar bilar, flyg, kött och teknik precis som andra. Men vi vill se till att de brukas så hållbart som möjligt.

Personligen har min familj skaffat bergvärme och solceller, äter väldigt lite animalier och försöker konsumera måttligt och begagnat. Men ibland är det svårt och träligt att stångas mot oljan. Man gör så gott man kan. Men det är politik som krävs för att vända på det hela.

Men ja, vi ska kämpa för ett fossilfritt samhälle för alla.

Oscar Askling, Språkrör för Miljöpartiet de gröna i Kristinehamn.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.